Strax efter midnatt spårade ett posttåg ut mellan Huddinge och Stuvsta. En växel och 350 meter räls totalförstördes vid urspårningen och Trafikverket uppskattar att det kommer ta en vecka att återställa rälsen.

Under tiden kommer både pendel- och fjärrtåg drabbas av förseningar och omledningar.

Enligt Johnny Naderus, vice ordförande för Seko Stockholm och anställd på Infranord som sköter underhållet på den aktuella sträckan, är det bara tur att ingen kom till skada.

– Nu var det brev och paket på tåget men nästa gång är det människor som ligger på bangården. Det är skandal att tåg spårar ur på grund av bristande underhåll samtidigt som man sparkar 700 järnvägsarbetare i Sverige.

Den aktuella rälsen inspekterades vid Lucia och då rapporterades två lösa muttrar. Det i sig ska inte ha orsakat olyckan, enligt Johnny Naderus. Men uppgifter han fått och bilder på rälsen visar fanns det sprickbildning och rostangrepp i rälsen.

– Det kan man bara se med ultraljud och det är Trafikverkets uppgift att sköta det. Det ska göras ett par gånger per år. Antingen har man inte gjort det alls eller så har man ignorerat resultatet, säger Johnny Naderus.

Sekotidningen har sökt Trafikverket för en kommentar.