-Vi har inget märke att förhålla oss till. Det systemet finns inte 2016 eftersom det bygger på att vi har en samordning inom LO, säger han.

Det betyder att varje förbund kan lägga fram sina egna lönekrav.

För Sekos del innebär den uteblivna LO-samordningen att samarbetet med övriga 6F-förbund blir viktigt.

-Det är tråkigt att det inte blir någon samordning. Vi hade varit starkare om vi gått fram gemensamt. Nu får det bli det näst bästa ur Seko-perspektiv och det är att samordna våra krav inom 6F. Det är naturligt, och vi stänger ingen dörr för andra förbund, säger Valle Karlsson.

Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko hade redan haft diskussioner om hur förbunden ska samordna sig om LO-samordningen skulle falla. Nu kommer de samtalen att fortsätta – i högre takt.

-Vi ska mejsla fram en annan struktur, där vi kommer att formulera gemensamma krav. Men vi vet ännu inget om resultatet, säger Valle Karlsson.

Samtalen inom 6F sker förutsättningslöst, men LO:s gemensamma 14 mål är en utgångspunkt. Där finns bland annat målet att minska löneskillnaderna mellan kvinno- och mansdominerade jobb. Något som även 6F kommer att ta med sig, enligt Valle Karlsson.

Eventuella gemensamma andra krav kommer senare.

Det är oklart hur olika förbund ställde sig i söndags, när avtalssekreterarna röstade om det kompromissförslag som LO lagt fram. En unik händelse i sig, enligt Valle Karlsson.

På frågan hur Seko röstade svarar han att det är och förblir hemligt.

-Jag vill inte peka ut vare sig oss eller något annat förbund. Det gynnar ingen. Vi var överens om att vi skulle satsa på att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor bland annat, men inte hur det skulle gå till. Hur-frågan är också det som samtalen inom 6F kommer att handla om.