Moderbolaget Myntverket i Finland AB tar istället över tillverkningen efter årsskiftet.
Anledningen till att Riksbanken istället valt att anlita det finska moderbolaget är att Myntverket i Eskilstunas miljöpolicy inte motsvarade Riksbankens krav.
– I upphandlingen hade vi ett krav på att miljöpolicyn kulle följa en viss ISO-standard. När vi prövade Myntverket i Eskilstunas anbud såg vi att det kravet inte uppfylldes och vi måste hålla oss till upphandlingslagen, säger Tomas Lundberg, pressekreterare på Riksbanken.
Seko:s ordförande Janne Rudén är starkt kritik till att den svenska mynttillverkningen nu flyttas till Finland.
– Myntverket har tydligen ramlat på något miljökriterium. Moderbolaget har fått tillverkningen och det verkar lite märkligt. Finns ett dotterbolag i Sverige säger bara logiken att kronorna bör tillverkas i Sverige, säger Janne Rudén.
Barbro Brunman, platschef på Myntverket i Eskilstuna, framhåller att ingenting förändras i verksamheten på grund av flytten till Finland.
Myntverket i Eskilstuna har 15 anställda varav 11 är Seko-anslutna.
– Det här kommer inte att påverka företaget på något sätt. Vi har andra uppgifter som sysselsätter våra anställda, bland annat kan verket tillverka euro-mynt, säger hon.
Myntverket i Eskilstuna tillverkar förutom de svenska mynten även mynt till andra länders riksbanker, medaljer till Nobelpriset, Svenska Dagbladets bragdmedalj och statens belöningsmedaljer.