–MTR borde ha åkt ut med en operativ arbetsledning för att möta upp de fem medarbetare som var på på plats. Stationen var avstängd mellan klockan 17:00 och 23:0, säger Sekos huvudskyddsombud Tomas Gustafsson.

Sämre omhändertagande

Dagen efter följdes händelsen upp med samtal, men Seko menar att det inte räcker.

Facket krävde bättre kris­hantering strax innan Älvsjömordet

Nyhet

Irene Markie är områdeschef och delvis ansvarig för insatserna. Hon uppger att personalen fick lämna stationen vid 21 och att de fick ta taxi hem.

–Båda våra jourinsatser ringde personalen på kvällen, säger hon. Jag känner till kritiken från skyddsombuden, vi får se om vi gjorde rätt eller fel när vi granskar händelsen senare, säger hon.

Enligt Tomas Gustafsson får stationspersonal och städare på pendeltågen ett sämre omhändertagande än lokförare och tågvärdar efter allvarliga händelser och tillbud.

–Det som hände i Älvsjö är ytterligare ett exempel på att det är släpphänt, säger han. Vi har bråkat med MTR om detta under en längre tid, men inget händer. Det är som om stationspersonalen inte är lika mycket värd som övriga anställda.

Tas ur tjänst

Den som har säkerhetstjänst  tas ur tjänst och får ett läkarsamtal innan hen får återgå till arbetet. Dessutom blir det en uppföljning. Stationsvärdar som hjälper till vid en personpåkörning eller blir utsatt för hot får gå hem för dagen, och förväntas arbeta dagen efter.

MTR:s arbetsmiljöchef Lars Nyström delar inte Sekos uppfattning.

–Vi har samma procedur för all personal. De blir avlösta och plockas undan till en lugn plats. De får avlastande samtal. När det gäller lokförare och tågvärdar med säkerhetstjänst så får de inte arbeta dagen efter. Även om de vill, det är skillnaden.

”Rå handling”

I dag måndag har pendelklubben och skyddsorganisationen gått igenom vad som hände i lördags och försöker prata med de fem som arbetade i lördags. Klockan var strax efter 17 när en ung man sköts till döds i biljetthallen på stationen. Det var fullt med folk i rörelse. MTR hade fler kundservicevärdar i tjänst eftersom Stockholmsmässsan strax intill hade ett välbesökt arrangemang.

–En så rå handling har jag inte hört talas om under mina 36 år på pendeln. Det var inte riktat mot våra medlemmar, men det är oroväckande att våldet kommer närmare och närmare. Även personalen drabbas av att hot och våld ökat det senaste halvåret, säger Tomas Gustafsson.