Marcus blev misshandlad när han bad ungdomar dämpa sig
Tågvärden Marcus Andersson misshandlades med slag och sparkar. Han har tröttnat på allt hot och våld på jobbet. Det har även hans kollegor gjort.
– Vi möter ett betydligt hårdare beteende hos resenärer, säger han.
Nyligen släpptes Sekos rapport om hot, våld och sexuella trakasserier inom spårtrafiken, som vittnar om att läget bara blir värre för varje år som går.
Tågvärden Marcus Andersson är en av flera som utsatts. Det skedde under ett kvällspass i juli i år.
Marcus gick upp till en grupp ungdomar, dels för att kontrollera deras biljetter, men också för att be dem att dämpa sig. Stunden innan hade det smällt i en dörr och en av dem legat på golvet.
De förklarade att de tränade Mixed Martial Arts. Något som Marcus påpekade inte var lämpligt att göra på tåget.
Samtidigt uppstod tjafs om ett tågkort vilket ledde till att de agerade hotfullt, berättar Marcus Andersson.
– De skulle gå av vid nästa station, i Herrljunga. Jag gick och ställde mig i en vestibul längre bort från dem för att undvika mer diskussion. De klev av tåget och jag fortsatte då med mitt arbete.
”Otroligt kränkande”
Plötsligt – när tåget stod kvar vid perrongen – gick en av ungdomarna till angrepp.
– Han slog mig flera gånger bakifrån, sen sparkade han mig. Otroligt fegt och kränkande att han trodde sig ha rätten till att göra så.
Händelsen filmades av en annan person i gruppen och klippet publicerades sedan på Instagram under rubriken ”Hela västtrafik e horungar”.
Genom en kollega till Marcus lyckades de identifiera tonåringen som utdelat sparkar och slag och gjorde sedan en polisanmälan, som ledde till åtal.
Rättegången, som slutade i fällande dom – våld mot tjänsteman – var omtumlande. Men mest för det stöd Marcus fick från sina kollegor på SJ Götalandståg, berättar han.
– Det kom över 25 kollegor till tingsrätten för att göra vår poäng hörd: Vi är trötta på det eskalerande våldet på våra tåg.
– Även sådana jag knappt träffat hörde av sig för att visa sitt stöd.
Sekos medlemsenkät slår fast att arbetsklimatet blivit hårdare. Men samtidigt visar Arbetsmiljöverkets statistik att de fall om hot och våld som leder till sjukfrånvaro minskat mellan 2014-2019.
”Tuffaste tiderna i mitt liv”
Kristoffer Arvidsson Thonäng, som skrivit Sekos rapport, har tidigare påpekat att den officiella statistiken bygger på svårare arbetsskador, och att det finns ett mörkertal:
–Vilket i sin tur kan bero på tillvänjning, att personal och arbetsgivare efter år av problem bli luttrade. Så ska det förstås inte vara.
Däremot har antalet anmälningar om hot och våld, som inte nödvändigtvis leder till sjukfrånvaro, ökat. Det hänger ihop med att Arbetsmiljöverket lanserat sajten anmalarbetsskada.se, förklarar Gina Axling, som är verksamhetsstatistiker.
15-åringen som misshandlade Marcus Andersson, dömdes i november vid Alingsås tingsrätt till ungdomsvård, samt till att betala 5 000 kronor i skadestånd. Han har tidigare förekommit i belastningsregistret för ringa narkotikabrott.
– Det är en väldigt viktig dom för framtiden, säger Marcus.
Även om han är nöjd med utfallet och det stora stöd han fått från sina kollegor, är han i dag mer vaksam på jobbet:
– Jag har haft en av de tuffaste tiderna i mitt liv efter misshandeln. Även om jag arbetar ungefär som förut så försöker jag göra mer bedömningar av resenärer innan jag går fram till dem.