Leif-Ivan-fallet: ”Ett hån mot svenskt sjöfolk”
Besättningen tog strid mot entreprenören Leif-Ivan Karlsson som sparkat dem. Det blev en dyr affär för tv-profilen.
– Hela historien är ett hån mot svenskt sjöfolk, säger Mats Hansson, som jobbade på Birger Jarl-fartyget.
Det var 2017 som Leif-Ivan Karlsson försatte hotell och restaurangfartyget M/S Birger Jarl i konkurs för att bli av med be sättningen och i stället driva vidare med ett bemanningsbolag.
Men personalen tog strid. De ville sammanlagt ha 1,4 miljoner kronor i obetalda löner och stämde entreprenören med Sekos hjälp.
”Emot förlikas”
Förbundet använde sjöpanträtten, som innebär att fartyget används som säkerhet för lönefordringar. Leif-Ivan Karlsson tvingades erbjuda bankgaranti för att undvika kvarstad på Birger Jarl.
Över ett år senare, efter många rättsliga turer, nåddes en förlikning i oktober vid Stockholms tingsrätt. Tvprofilen tvingades betala 400 000 kronor, men parterna fick stå för sina rättegångs kostnader.
– Jag var emot att förlikas. Jag bryr mig inte så mycket om pengarna. Hela historien är ett hån mot svenskt sjöfolk. Därför skulle jag gärna ha sett en dom, oavsett om vi skulle ha vunnit eller inte, säger Mats Hansson, en av dem som tilldömts ersättning i för likningen.
Vi tog fajten
Teodor Scott jobbade som matros på Birger Jarl i 17 år. Han säger att målet har legat som en tyngd i bakhuvudet på honom.
– Det känns bra att det är över och att vi tog fajten. Det handlar om principer, man får inte göra som han gjorde. Vi hade naturligtvis hoppats på mer och framför allt tuffare tag i förhandlingarna. Nu blev det en fjärde del av vad vi ursprungligen ville ha. Men huvudsaken är att det blev något.
Leif-Ivan Karlsson har hela tiden hävdat att han inte handlat felaktigt.