– Jag har fått i uppdrag att strukturera om transport- och vaktchefsorganisationen på ett sätt som jag som chef inte är beredd att göra och därför slutar jag nu på fredag.
Transporterna av intagna till rättegångar och fängelser har skötts av personal på Kronobergshäktet. Nu ska all transportverksamhet från de tre Stockholmshäktena, Huddinge, Österåker och Kronoberg, skötas av en ny transportorganisation.
– Det kommer att utarma vårdarrollen. Att vara med på rättegångar är en viktig del i arbetet som kriminalvårdare. Man får inblick i rättsprocessen och har möjlighet att stötta den intagna både före och efter rättegången.
Lars-Åke Pettersson är även kritisk till den nya vaktchefsorganisationen.
– Vi har arbetat med små grupper med tydliga närvarande chefer sedan slutet av 90-talet. Nu ska vaktcheferna göras om till samordnare och det kan jag inte acceptera. Titeln vaktchef är glasklar. Det är en chef med befogenheter och en chef man kan vända sig till både som anställd och intagen. Det behövs i den här miljön – det är ju ingen gardinfabrik –här låser vi in folk.
Lars-Åke Petterson har varit häkteschef i 19 år och gjort sig känd för sin humana inställning till kriminalvård.
– Det är synd att Lars-Åke Pettersson avgår eftersom han har alltid har ställt upp för personalen. Samtidigt tycker jag att det är hedervärt att ta det steget när han inser att han inte kan driva verksamheten som han vill. Det är inte länge kriminalvård utan förvarig, säger Markku Murtosaari, huvudskyddsombud på häktet.