Igår, onsdags, presenterade den finländska mitten-högerregeringen det förslag som innebär att VR:s (”Statens Järnvägar”) monopol på passagerartrafik bryts.

Även framöver kommer VR att ägas till hundra procent av staten. Men företaget splittras upp i tre olika bolag varav ett har hand om service och underhåll, ett annat sköter fastigheterna och ett tredje svarar för materielen, det vill säga tågen och uthyrningen av dessa.

Det är just konkurrensutsättningen av det sistnämnda som får de fackliga organisationerna att se rött.

– Beslutet som fattats är lika huvudlöst som om Finnair tvingades skänka bort sin materiel till utländska flygbolag och sedan konkurrera mot dessa, fastslår Lokmannaförbundets ordförande Tero Palomäki i ett pressmeddelande.

Hans kollega Vesa Mauriala, ordförande i Spårproffsen som ingår i Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, är också han mäkta förvånad.

– Vilken aktör skulle först investera stort i materiel och sedan skänka bort det till sina rivaler? undrar Mauriala.

VR:s passagerartrafik kommer att konkurrensutsättas i etapper och inledas med regiontrafiken i landets södra delar.

Senast i juni 2026 ska all trafik vara konkurrensutsatt och regeringen hänvisar till EU-regler.

Från fackligt håll befarar man, att det här kommer att leda till minskning av antalet jobb och att passagerarsträckor som är lönsamma gynnas.

Lokmannaförbundet, Spårproffsen samt Järnvägstjänstemännen tänker nu gemensamt bilda en facklig allians för att se till att kollektivavtalen även framgent respekteras.

Statsminister Juha Sipiläs (C) privatiseringsiver har mött återkommande kritik är i Finland, inte minst från fackligt håll.

– Sipiläs regering har inte som mål att skapa en sund marknad vad gäller järnvägen, anser Lokmannaförbundets ordförande Tero Palomäki.

–  Istället handlar det om att förgöra VR, som är arbetsgivare för tusentals löntagare, och skapa plats för stora, utländska skatteparadisföretag

Det finländska lokmannaförbundet har beslutat att inleda politiskt motiverade stridsåtgärder med anledning av förslaget

Strejken inlöeds klockan 17 svensk tid nu på måndag. Hur omfattande inverkan den får på tågtrafiken klargörs när förbundet haft samtal med VR, de finländska järnvägarna.

Lokmannaförbundet säger i ett pressmeddelande att stridsåtgärderna kommer att pågår fram till natten mot onsdag nästa vecka.

Lokmannaförbundet beklagar att stridsåtgärderna drabbar allmänheten, men motiverar samtidigt dessa med att förbundet inte kan godkänna hur passagerartrafiken konkurrensutsätts och gemensam egendom förstörs.