Den 21 september drog stormen Knud in över Sverige. För Västra Götaland innebar det att SMHI utfärdade en så kallad klass 2-varning som låg kvar under eftermiddagen och kvällen. Enligt SMHI innebär en sådan varning: ”skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning.”

Två montörer har dött av fallande träd

Nyhet

Under natten nedgraderades varningen till klass 1, vilket innebär mycket hårda vindbyar, mellan 21 och 25 meter per sekund.
Det var då som två elmontörer, anställda hos Vattenfall men uthyrda till Ellevio, gick ut i skogen i samband med ett strömavbrott söder om Kungsbacka. En av dem kom aldrig hem igen.
Under röjningsarbetet träffades mannen av ett träd i huvudet. Han fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska där han senare avled.

Kaj Nielsen är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, region mitt.

Dödsfall på arbetsplatsen – så bör man agera

Hälsa

– Oj, kan det blåsa så mycket, är hans spontana reaktion när han får höra om definitionen på klass 1-varningen.

Han är noga med att påpeka att han inte känner till omständigheterna kring olyckan.

– Men generellt hade jag aldrig skickat ut mina huggare med den vinden. Det är i alla fall min personliga uppfattning. Sedan kan jag inte veta hur det var i den specifika situationen, men att ta ner skog när det blåser så mycket är inte tillrådligt, fortsätter han.

”Extremt farligt”

Han påpekar att det alltid är extremt farligt att arbeta i stormfälld skog, även när det inte blåser, och att det gäller att göra en ordentlig riskbedömning innan.

– Att det dessutom var på natten, med mörker och trötthet som ytterligare faktorer, gör det ännu mer riskabelt, säger Kaj Nielsen.

Christer Carlsson, ombudsman på Seko med ansvar för energibranschen, är inne på samma linje.

– Nu får utredningen visa exakt hur det gick till, men generellt ska man ju inte vara ute i skogen under de förhållanden som rådde då, med mörker och kraftiga vindar.

I Ellagen finns ett kapitel om avbrottsersättning som säger att kunden kan få tillbaka pengar vid längre strömavbrott. Bland andra Seko påpekade att det kan sätta alltför mycket press på att skicka ut folk under farliga förhållanden.

– Numera finns det en skrivning som säger att bolagen får räkna bort den tiden då det är för farligt för arbetstagarna att jobba i skogen. Och då kan det handla om mörker, vind och annat väder. Det  säger Christer Carlsson.

Tragisk händelse

På Vattenfall Service, där mannen var anställd, beklagar man det inträffade.

– Det är mycket tragiskt det som hänt. Men vi får invänta utredningen innan jag kan kommentera ytterligare, säger vd Fredrik Holmgren.
Hur görs riskbedömningar vid sådana här tillfällen?
– Det görs riskbedömningar varje gång, men vi får invänta utredningen i det här specifika fallet. Men rent allmänt gäller att säkerhet är nummer ett för oss och vi gör allt för att minimera riskerna.
Låg arbetsmiljöansvaret hos er eller hos Ellevio?
– Det kan jag inte heller uttala mig om.

Även hos Ellevio, som mannen alltså var uthyrd till vid olyckan, påpekar man att säkerheten kommer först, men kan inte uttala sig om den specifika händelsen.

– Omständigheterna är fortfarande oklara kring olyckan, och jag varken kan eller vill uttala mig närmare om vilka beslut som togs. Olyckan utreds på flera olika håll och vi avvaktar vad de kommer fram till, säger presschef Jonatan Björck.
Var det under pågående storm som olyckan inträffade?
– Det blåste rejält, men mer kan jag inte säga.