Det har fallit mycket snö på kort tid på flera håll i södra Sverige i veckan. Sekotidningen ringer upp Jonna Wetterholm som jobbar på Peab i Kalmar och kör TMA-bil längs Östersjökusten.

–  Det blåser ju rätt så bra här nere. Vi har till och med varit nere i 50–60 kilometer i timmen på E22:an på grund av blåst och snö, säger hon.

Med en TMA-bil, en typ av skyddsfordon med påkörningsskydd, har Jonna säkrat vägen för kollegor som har tagit ned träd som har fallit över viltstängsel och lagat skadade vajrar intill vägbanan.

– Vi försöker göra det framkomligt för personerna som sitter i de andra fordonen på vägen. Vi gör det för alla andra trafikanter ska kunna komma hem säkert, säger Jonna Wetterholm.

Jag var förbannad på att bilisten skyllde på annat, att han inte såg mig

Jonna Wetterholm om påkörningen vid vägarbetet

Ovanligt lugnt i trafiken vid snöfall

SMHI gick tidigare i veckan ut och varnade för kraftigt snöfall i Kalmarregionen. Det tycks bilisterna ha lyssnat på. De flesta har kört väldigt lugnt, vilket innebär att det också blir säkrare för Jonna Wetterholm och hennes kollegor.

– Bilisterna har skött sig förvånansvärt bra. Det har nog med vädret att göra, jag skulle kunna tänka mig att så fort det blir full fart förbi vårt arbete igen när vägarna är rena, säger hon.

Jonna Wetterholms TMA-bil skyddar kollegan som kan genomföra vägarbeten framför hennes fordon.

Blev påkörd av bilist

För två år sedan blev Jonna Wetterholms skyddsfordon påkört när en kollega arbetade med ett vägräcke vid en ny utfart i Oskarshamn. Det blev en rejäl smäll. Bilisten fick hjärnskakning och ett jack i pannan. Trots att Jonna Wetterholm satt i skyddsfordonet som är anpassat för att ta emot påkörningar har hon haft muskulära problem i ryggen efter olyckan.

Det var också en chock att bli påkörd.

– Jag var förbannad på att bilisten skyllde på annat, att han inte såg mig. För mig är det en gåta hur han kan missa ett stort diskotek med våra blinkande lampor och en tv-skärm, säger Jonna Wetterholm.

Jonna Wetterholms TMA-bil blev påkörd för två år sedan. ”Jag fick faktiskt en ångestattack när vi stod och lagade räcket vid olycksplatsen ett halvår senare”, säger Jonna Wetterholm.

Oro för ny påkörning

Olyckan har varit svår att skaka av sig. Det finns ständigt en oro för att det ska ske igen.

– Jag fick faktiskt en ångestattack när vi stod och lagade räcket vid olycksplatsen ett halvår senare. Det kan ju komma att hända igen. Jag försöker att inte tänka på det, men det ligger någonstans där i bakhuvudet, säger Jonna Wetterholm.

Vad är en TMA-bil?

En TMA-bil (Truck Mounted Attenuator) är ett fordon som har ett påkörningsskydd monterat baktill. Det används för att skydda vägarbetare från att skadas i jobbet och fälls då ned bakom fordonet. Påkörningsskyddet kallas ofta för ”kudden”.