Renaldo Tirone.

Vi träffas på Sekokontoret i Malmö och Renaldo Tirone slår ut med händerna i en lätt upp­given gest.

– Det var inte kul på valvakan, det var det inte. Allt eftersom kvällen gick insåg vi vartåt det barkade. Det var verkligen en besvikelsens kväll. Att hela 35,3 procent av väljarna i den skånska kommunen röstade på Sverige­demokraterna och 15,1 på Socialdemokraterna blev en kalldusch.

Hur kunde det gå så här?

– Ja, det undrar alla, en förklaring är att deras ledare syns mycket och ett av hans favoritämnen är ”otryggheten” i kommunen. Det kan tolkas som de asylsökande vi har tagit emot. Så fort något händer blåser de upp det både i media och på sociala medier. De har lyckats locka hit allt från tidningen Le Monde till italiensk tv. Till slut får man känslan av att man kan bli rånad i varje buske och det är invandringens fel.

– De misskrediterar andra partier och prisar sina egna förslag.

Mer än var fjärde invånare i lilla Hörby röstade på SD.

– Ja, det är klart jag känner flera som gör det. Några öppet, men de flesta talar inte om det. Men ju större partiet blir desto mer rumsrent blir det att prata öppet om att man är med. Jag förstår faktiskt inte varför de får ha ordet demokraterna i sitt namn för de har inget med demokrati att göra och för mig är det en gåta att vanliga, kloka människor röstar på SD.

I kommunfullmäktige får SD 14 mandat och S 6 mandat. SD samarbetar med SPI (tidigare Sveriges pensionärers intresseparti) och Moderaterna och får tillsammans 22 av fullmäktiges 41 mandat. Kommunalråd blir Sverigedemokraternas Stefan Borg.

– Vi hade sträckt ut handen mot mittenpartierna, men nu är det vi, C, KD, MP, V och L som bli oppositionen.

– SD kan nog besätta posterna i både fullmäktige och nämnder men vilka det blir och vad de har för politisk erfarenhet vet ju ingen. Dessutom har ju de fyra tyngsta moderaterna från förra mandatperioden gått över till L. Jag kan bara säga att det inte känns bra och vi ska göra allt för att vinna tillbaka väljarna. Det här gör mig taggad att slåss. En sosse viker sig aldrig!