Sven Jinton, Sekoklubben Södermalm, säger så det hörs över hela Medborgarplatsen:
– Vi kommer med veckotidningar, kärleksbrev och pengaavier till dig. När vi ändå är ute och springer passar vi på att dela ut reklam. En blåval väger 190 ton. Under en dag när vi delar ut en känd bostadstidning bär vi mer än vad blåvalen väger.
Sven Jinton berättar att idéen till manifestationen uppstod genom det missnöje med lönerna som finns och den stora personalomsättningen.
– Våra medlemmar har ställt krav på att vi ska visa oss mer utåt. Så nu gör vi det.
Under manifestationen kan man få prova en postcykel fullastad både fram och på sidorna. Eller så kan man få testa hur det är att stoppa in post genom brevinkast som kan sitta på nästan tio olika höjder. Eller bära runt en bunt med reklam som väger 4-5 kg. Det låter kanske inte så mycket. Nej, men prova att ha tre sådana buntar plus alla vanliga brev och paket och sedan lyfta alltihopa åtta gånger. Då börjar det likna en vanlig arbetsdag för en brevbärare. Det börjar också bli lite tungt.
Den sista september gick de postanställdas löneavtal ut. Nu stundar nya löneförhandlingar. Kanske det kan bli bättre då för den kvinna, 47 år och med 28 år som anställd i Posten, som fortfarande tjänar under 18.000 kronor i månaden? Eller för den man, 33 år med 17 års anställning i Posten, vars lön inte har höjts mer än drygt 2.000 kronor på sju år?
I tre dagar, i går och fredag 1 oktober 16.00-18.00 och lördag 2 oktober 11.00-14.00, finns delar av Stockholms postanställda på Medborgarplatsen på Södermalm för att visa hur mycket en postarbetare egentligen är värd.