Hon trivs i tunnelbanan trots hot och trakasserier
Nette Cedervall blev tunneltågförare förra året, strax innan pandemin. En baksida av jobbet är arga resenärer som skriker, hotar och spottar.
– Jag har sagt ifrån en gång. Men oftast hamnar jag i chock, säger hon
– Jag vet inte vad jag ska säga till en vuxen person eller ett ungdomsgäng som agerar så. Jag brukar helt enkelt stänga dörren och fortsätta att köra, säger Nette Cedervall, som jobbar som förare på MTR i Stockholms tunnelbana.
De flesta konflikter uppstår mellan förare och resenärer när dörrarna stängs.
–Folk är sena till tåget och vi som kör tåget har en tid att passa. Folk trycker in en hand eller axel och kläms och tar ut sin aggression mot oss.
De skriker och slår
Nette Cedervall berättar om resenärer som bankar mot dörren till förarhytten. Hon har inte varit med om det själv, men många kollegor har det.
– De skriker och slår. Och när man kommer till nästa station springer de ifrån tåget. De är både ungdomar och vuxna som gör sånt.
Förekomsten av hot, kränkningar och våld är inget som sker varje dag, bara ibland. Nette Cedervall brukar, om hon utsatts själv för något, hantera det genom att prata med kollegor efteråt.
Jag har bara blivit chockad för stunden
– Man kan gå till sin chef om man känner ett behov av det. Men de gånger det har hänt mig, så har jag bara blivit chockad för stunden.
Konfrontation mellan tunnelbaneförare och resenärer har även lett till att förare agerat våldsamt. I höstas kom en dom om misshandel gällande en händelse som inträffade 2019. En tonåring hade tillsammans med sina kompisar bytt vagn vid minst ett tillfälle och hållit i dörrarna. Vid slutstationen uppstod en konfrontation, varpå föraren skallade tonåringen.
Enligt anmälningar som gjorts till Arbetsmiljöverket har tunnelbanans personal också utsatts för misshandel. Ett exempel är när ett ungdomsgäng agerade hotfullt och en person i gänget slog en anställd blodig i ansiktet.
Nu i vintras var Nette Cedervall med om en händelse som var omskakande:
– Det var ett bråk på plattformen mellan två män. En kille matade slag mot den andra när jag gick förbi. Då hoppade jag emellan och försökte stoppa det. Jag bara gjorde det utan att tänka mig för. De slutade att slåss men jag blev nedknuffad i en snövall. Ena killen sprang därifrån och den andra följde efter. Jag tappade min körutrustning och var tvungen att leta efter den.
– Jag ringde min chef på en gång för att jag inte mådde bra. Och togs ur tjänst. En kollega kom och hämtade mig. Dagen efter hörde min chef av sig och lite senare utvärderade vi händelsen tillsammans och gick ingen hur jag agerade och vad man ska tänka på i sådana situationer.
Blev du avrådd från att agera på det sättet igen?
– Det är lite av en tolkningsfråga. Jag ska inte utsätta mig för risker så klart. Men just i det här fallet agerade jag bara. Nästa gång kommer jag nog trycka på förarlarmet eller kontakta larmcentralen.
Trots att det sker hot, våld och trakasserier på Stockholms tunnelbana ångrar Nette Cedervall inte sitt yrkesval:
– Jag älskar mitt jobb.