Höjda styrelsearvoden en följd av bolagiseringen
En genomsnittlig Sekomedlem har ökat sin lön med sammanlagt 17 procent de senaste fem åren, vilket motsvarar 3,4 procent per år. Alltså ungefär lika mycket som det nu förhandlas om för de kommande tre åren. Om man vill öka takten i löneutvecklingen så visar Sekotidningens genomgång att styrelseordförande är ett bra jobb.
Om det inte handlar om statliga verk vill säga. Ordförandena i Banverket och Vägverket, vars arvoden bestäms av Näringsdepartementet, har inte fått några höjningar alls de senaste fem åren. Detta trots att de har affärsdrivande verksamheter, alltså att de bedriver näringsverksamhet i konkurrens med andra.
Nu har regeringen emellertid planer på att bolagisera de kommersiella delarna av de båda verken. Något som förmodligen kommer att innebära ett arvodeslyft. Så har det nämligen varit i de statliga verk som tidigare bolagiserats.
Både Posten och Telia har höjt ordförandenas arvoden med ungefär 85 procent på fem år, motsvarande en årlig löneökning på 17 procent. Alltså lika mycket som en Sekomedlem har fått under hela femårsperioden.
Alla bolagiserade verk har emellertid inte varit fullt så generösa. SJ:s ordförande har ”bara” haft en ökning på cirka åtta procent per år, från 200.000 till 280.000 kronor – i sammanhanget ganska blygsamma siffror. Och ser man på godstransportbolaget Green cargo, som också är ett statligt aktiebolag, hamnar ordförandes löneutveckling nästan i nivå med Sekos medlemmar med omkring 4 procent per år.
Även om vissa före detta statliga verk haft en god löneutveckling för sina ordförande så är det inom de privata företagen man hittar de riktiga vinnarna. Så staten kan väl antas hålla igen något och följa sina mål för hur företag med statligt ägande ska drivas. Enligt regeringen ska ersättningarna vara konkurrenskraftiga men inte löneledande i förhållande till jämförbara andra företag.
På den privata sidan finns Tele2 vars ordförande haft den i särklass bästa löneutvecklingen av de granskade bolagen. Även om arvodet legat stilla de senaste tre åren så är ökningen 165 procent sedan år 2002.
Högst inkomst har Skanskas ordförande som under 2006 fick 1.425.000 kronor. Vilket är en ökning med 50 procent sedan 2002 då ersättningen var 950.000 kronor.