– Nu har alla nästan alla räkningar utom el och hyra gått till kronofogden.

Per-Erik Lundholm var arbetslös när han sjukskrevs i två månader för hjärtproblem i höstas. Han registrerade sig då som sjukskriven hos a-kassan. Men när han så skulle betala sina räkningar i slutet av oktober upptäckte han att det inte fanns några pengar på kontot. Han ringde då Försäkringskassan som gav honom beskedet att den inte godtog läkarintyget.

– Till saken hör att jag hade ringt handläggaren flera gånger tidigare, men inte fått svar. Jag talade då in ett meddelande och sa att de skulle höra av sig om det var något fel, men jag hörde ingenting så jag tog ju för givet att jag skulle få mina pengar.

Läkaren skrev då ett nytt intyg – avslag. En hjärtläkare skrev ett intyg som bekräftade det den första läkaren skrivit – avslag. Per-Erik får resultatet från ett långtids-ekg som bekräftade det både läkarna skrivit och skickar in det – avslag.

Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten i Härnösand.

– Men det dröjer till sommaren innan de drar mitt ärende där.

Per-Erik Lundholm är sjöman. 1978 gick han till sjöss, 20 år gammal, och sedan dess har han jobbat som däcksmatros på diverse fartyg runt om i världen.

Men så för 12 år sedan upptäckte läkaren vid en rutinkontroll att Per-Erik hade förmaksflimmer.

– Det känns ungefär som att hamna i en luftgrop och hjärtat fladdrar orytmiskt. Det hoppar över slag och slår för många om vartannat.

Han fortsatta jobba men började medicinera och genomförde sammanlagt 30 så kallade elkonverteringar. Då sövs patienten ner och man ”startar om” hjärtat med en elstöt.

Han har också opererats. Efter det blev förmaksflimmret bättre, men han fick i stället kraftiga biverkningar av medicinen. Vilket var det han sjukskrevs för.

– Jag fick sådana fruktansvärda hjärtrusningar uppåt 200 slag i minuten. Det kom oftast någon halvtimme efter att jag klivit upp på morgonen och någon timme efter att jag somnat på kvällen.

Efter att ha slutat med medicinen mår han bättre och söker jobb igen, men de två månaderna utan pengar har gnagt hål i hans ekonomi.

– Som det är nu överlever jag bara tack vare ett par snälla grannar och gåvor från kyrkan.