– Jag hade en tur som inte är av denna världen, konstaterar Heino själv några dagar efter olyckan.
Han har kommit hem från sjukhuset och har ett brutet ben i gipspaket. Det andra benet är både svullet och blått, men helt.
Måndagen den 4 oktober kommer han aldrig att glömma. Heino, som jobbar på Comeva, var ensam ute i skogarna utanför Borås för att dra ledningar över stolpar till ett ödehus som skulle byggas om. Han hade kommit fram till sista stolpen när olyckan var framme.

– Jag var halvvägs upp i stolpen när jag var tvungen att koppla om min livlina. Jag höll i mig som vanligt medan jag klappade på karbinhaken på livlinan i öglan på bältet. Jag hörde hur det knäppte till i haken. Jag brukar titta efter att haken sitter fast också, men inte den här gången. Jag ville hinna färdigt jobbet samma dag och var väl lite jäktad. Sen lutade jag mig bakåt…
Heino kände omedelbart att något var fel.
– Så fort jag släppte händerna åkte jag baklänges. Jag kände hur det small till i benet direkt. Jag tänkte ”nu får du inte svimma av gubbe”.
– Jag ropade på hjälp, men det blåste och regnade och var långt till närmsta hus, så det var ingen som hörde mig. Som tur var stannade min mobiltelefon kvar i bröstfickan, och jag hade täckning på mobilen.

Den siste Heino pratat med var planeraren på Comeva – och Heino tryckte på snabbvalsknappen för att ringa.
– Det hade hunnit bli halvdisigt och mörkt ute. Jag hade inte glasögonen och kunde inte se siffrorna ordentligt. Dessutom kom jag inte ihåg hela vägbeskrivningen, jag visste bara att det stod Övre Gränd på skylten till den lilla grusvägen där jag svängde av ut i skogen. Men vår planerare visste precis var jag var och kunde lotsa ambulans och brandkår rätt.
Exakt hur länge han hängde upp-och-ner i stolpen i blåsten och regnet har Heino ingen klar uppfattning om.
– Det hade börjat flimra för ögonen och jag hade inte mycket krafter kvar. Då var det gott och se att de kom med ambulansen.

Berth-Ingolf Forsström är skyddsombud på Comeva. Han är kritisk till företaget.
– Vi har tjatat om riskerna med ensamarbete i flera år, men inte fått något gehör. Man ska vara två på sådana här jobb ute i skogen, men vi har inte ens några GPS-larm som man har på Flextronics. Comeva har tjänat mycket pengar på att skicka ut en man ensam på sådana här jobb.
– Det är rena bondturen att Heino lever idag. Hade han inte fått tag i sin telefon är jag övertygad om att han varit död idag.
Olyckan ska nu utredas av Arbetsmiljöinspektionen och polisen.