Det var en lördagskväll i början av december ombord på X2000 från Stockholm till Köpenhamn. Strax före Lund kallar Johannas kollega på henne för att hon hade upptäckt en man utanför toaletten. Han hade spritt ut alla sina saker och var okontaktbar.

­– Vi vill att han ska packa ihop sina saker men han beter sig som en trulig barnunge. Sen smiter han ifrån oss och sätter sig på ett annat ställe. Då tänker vi att det här har vi inte betalt för, så vi bad trafikledningen kontakta väktare som skulle möta oss när vi kom till Lund.

Hon vänder sig mot att det i medierapporteringen har påståtts dels att de var ensamma och försökte avhysa mannen, dels att han varit bråkig och störig. Eftersom det pratats mycket i branschen om händelsen, som skapat mycket oro vill Johanna balansera kvällstidningarnas bild av vad som hände.

– Han var inte hotfull eller våldsam, men antingen drogad eller psykotisk. Det gick inte att få kontakt med honom alls. Men vi hade någon magkänsla att det kunde bli problem. Det var därför vi kallade på väktare och höll oss och passagerare undan från honom. Och vi försökte alltså inte avhysa honom.

När de kom till Lunds station gick Johanna ut för att möta väktarna medan hennes kollega var kvar på tåget.

– Då kommer han från ingenstans, hon håller på med något helt annat, och hoppar på henne och skär henne i halsen. Hon blir först förbannad och får ner honom på golvet men då märker hon att hon blöder från halsen och blir ganska skärrad. Då kommer det några passagerare med civilkurage och håller fast honom. Men hela tiden fortsätter han att försöka hugga efter henne.

Så kom väktarna och tog mannen och då blir han helt lugn igen. Den knivskurna tågvärden förs till sjukhus där hon sys med sju stygn.

– Läkaren säger att det handlade om centimeter, så hon hade verkligen änglavakt.

Johanna är tillbaka på jobbet och den knivskurna kollegan ska snart börja igen. Johanna är mycket nöjd med den hjälp hon fått av SJ efter händelsen.

– Vi har fått prata med psykolog och beteendevetare och blivit väl omhändertagna. Och så har man ju fått ett väldigt stöd från kolleger, både på SJ och andra. Jag har väl aldrig blivit så kramad som på den sista tiden.

Men hon är ännu inte helt återställd.

– Det är inte så att jag går och tittar mig över axeln, men ibland får jag väldiga stresspåslag. Och det behöver inte vara av någon speciell anledning, men om det är mycket folk händer det lättare. Det är ju någon form av posttraumatisk stress.

Efter händelsen har fack och arbetsgivare suttit i diskussioner om hur man ska hantera liknande situationer. Facket vill att tågvärdar alltid ska backa undan och kalla på polis eller väktare i hotfulla situationer.

– Nu gjorde de ju allt rätt i Lund men ändå hände det. Man kan ju inte garantera sig mot allt, men vi vill att personalen aldrig ska avvisa folk utan lämna det till polis eller väktare. Den möjligheten finns redan idag, men vi vill att det ska skrivas ned på papper och kommuniceras ut till de anställda, säger Lennart Jansson som är huvudskyddsombud på SJ.

Enligt Lennart Jansson är arbetsgivaren med på noterna, men man har inte kommit till något beslut i frågan ännu.

Mannen har nu ställts inför rätta och ska genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning.