– Det är oerhört hedrande att få det här stipendiet eftersom det kommer från branschen. Det känns gott i hjärtat och är det finaste pris jag fått. Det är dessutom det roligaste program jag gjort under mina 18 år som journalist, säger Anne Lundberg.
Anne och German fick ta emot 20.000 kronor vardera för sin medverkan i den populära tv-serien Landgång. Programmet, som här i Sverige hade 1,2 miljoner tittare i genomsnitt per avsnitt, har också sänts i Danmark, Norge och Finland.
– Det är en stor sak för mig att få pris efter så många år till sjöss. Tv-serien har varit ett lyft. Nu förstår folk hur livet till sjöss är, konstaterar German Zamudio.
Tv-serien Landgång har, enligt stipendiemotiveringen, haft stor betydelse för att skapa förståelse för sjöfartsbranschen och situationen för svenskt sjöfolk.
Anne Lundberg har under sina år på Svt jobbat som journalist på Rapport och i program som Uppdrag granskning. I dag är hon kanske mest känd för sin medverkan i tv-programmet Antikrundan.
German Zamudio, som är född i Argentina, är kock och har jobbat till sjöss sedan mitten av 1960-talet. Sedan mitten av 1990-talet arbetar han på Donsötanks tankfartyg Navigo. Om ett par veckor fyller han 65 år och blir pensionär.
Prispengarna kommer German att använda som en grundplåt för att ta familjen – hustrun Ann-Marie och de vuxna döttrarna Alexandra och Gabriella – till sin födelseby i norra Argentina.
– Och jag tänker ha en liten fest för fotografen Lasse Schön och producenten Petter Braggé, som varit med i hela projektet. Om German är hemma kommer han också, säger Anne.