Det står nu klart att Fm logs, Försvarsmakten Logistiks, ekonomi- och lönekontor kommer att läggas ned på samtliga orter i Sverige utom i Boden. Totalt berörs drygt 220 anställda på kontoren i Visby, Stockholm, Karlskrona och Karlsborg. Regeringens plan är att koncentrera verksamheten till Fm Log i Boden.
Beskedet om när och hur avvecklingen av de fyra olika kontoren kommer gå till har dragit ut på tiden.
– Det är olyckligt. Många anställda är oroliga. Vi hade hoppats på att kunna ge dem ett besked redan i mars om hur verksamheten kommer se ut i framtiden, men regeringen bad oss vänta, säger Kerstin Osterman, pressansvarig vid Fm logs kontor i Karlstad. Den 29 april kommer dock ett slutgiltigt besked, då ska presentationen vara klar, fortsätter hon.
Lars Johansson, Sekos ombudsman i försvarsfrågor, ifrågasätter inte nedläggningen men är starkt kritisk till hur regeringen hanterat frågan. Han berättar att det pågår en diskussion mellan Fm Log och facket om hur den framtida verksamheten bör organiseras och att en utredning är på gång. Denna har dock regeringen inte tagit del av. Imorgon fattar man ändå ett beslut.
– Jag förstår inte hur de kan fatta ett beslut i frågor som fortfarande är under utredning och där beslutsunderlag saknas. Dessutom har ett statsråd tidigare lovat att lönekontoret på Gotland skulle få vara kvar, säger Lars Johansson.
Han känner för de anställda som drabbas.
– Det är lätt att föreställa sig frustrationen på de orter som idag hyser dessa kontor. Seko tar avstånd från den här hanteringen av anställda som kastas mellan hopp och förtvivlan, avslutar han.