– Motparten har inte visat att vi har fel när vi hävdar att rätten till 60-års pensionering fortfarande gäller, säger han.
Inblandade i förhandlingarna är Teliasonera, Relacom samt fackliga representanter från de båda företagen. Dessutom deltar Stellan Gärde och Sekos jurist Katarina Bergström.
Bakgrunden är att Relacom under förra året slopade möjligheten att gå i så kallade ERB-pension för den som fyllde 60 år efter 1 augusti.
Möjligheten till 60-årspensionering fanns för den som var anställd hos Telia. Rätten till intjänande 60-årspensionering följde med när verksamheten övertogs av Flextronics Networks services FNS. När FNS sålde verksamheten vidare till Relacom följde rättigheten med till det nya företaget. Denna rätt till intjänande skall inte blandas ihop med att det redan intjänade beloppet inte går över vid företagsövergång. Skyldigheten att betala detta ligger kvar i de tidigare bolagen.
Men under förra året beslutade plötsligt Relacom att slopa ERB-pensionerna för alla som fyllde 60 år efter den första augusti 2006.
Beslutet vållade en enorm vrede bland många anställda som kände sig lurade på något de varit garanterade under hela sitt yrkesliv.
Tvisten gäller idag cirka 15 personer som begärt att få ERB-pension, men enligt Sekos uppfattning ska rätten gälla samtliga som uppfyller villkoren.
För att utreda rättsläget fick Stellan Gärde på LO-TCO rättsskydd i uppdrag att undersöka frågan.
Resultatet har blivit att Seko begärt förhandlingar med företagen om pensionerna.
– I de lokala förhandlingarna har motparten bestridit vår ståndpunkt, säger Stella Gärde som trots det är försiktigt optimistisk.
– Hittills har inte motparten visat på någonting som tyder på att vi skulle ha fel i vår tolkning, säger han.
Enligt Sekos uppfattning har de berörda rätt till pension då de uppfyller de grundläggande villkoren i pensionsvillkoren både hos Telia, FNS och Relacom då de på grund av övergång av verksamhet fortfarande har kvar samma anställning.
– Pensionen har tjänats in hos Telia, FNS och Relacom och respektive bolag är ansvariga för sina delar av intjänandet. Att det är olika företag utgör inget hinder, säger Stellan Gärde.