Det konstaterar Sekos ordförande Janne Rudén och vice ordförande Tomas Abrahamsson i en debattartikel i dag i Göteborgs-Posten.
De menar att skulden hamnar hos finansminister Anders Borg och att han saknar insikt och kunskap om sjömansskattesystemet.
Sjöavtalen är uppbyggda kring sjömansskattesystemet, vilket innebär att sjöfolkets nettolöner motsvarar vad landanställda i motsvarande jobb får i plånboken. Undantar man sjöfolket från jobbavdraget drabbas de av alla kostnadsökningar som den borgerliga alliansens politik för med sig – utan den kompensation som andra löntagare får.
”Vi står i begrepp att starta upp en avtalsrörelse. Vi kan inte stillatigande se på hur den borgerliga regeringen straffar svenska sjömän. Fortsätter alliansregeringen att öka sjömännens utanförskap kommer detta att leda till ökade kompensationskrav, vilket medför ökad risk för konflikt inom en av Sveriges viktigaste näringar. Detta är inget vi från SEKO eftersträvar men vi kommer att stå upp för våra medlemmars krav.”, skriver Janne Rudén och Tomas Abrahamsson.
anita.fors@sekotidningen.se

Läs hela debattartikeln på Göteborgs-Posten nätupplaga.”