– Tänderna har blivit en klassfråga. Vi hoppas att de som inte haft råd att gå till tandläkaren ska få råd att gå nu, säger Bengt Jonsson som ansvarar för den nya tandvårdskassan i klubben.
Medlemmarna I tandvårdskassan får ersättning för hälften av tandvårdkostnaderna hos tandläkare och tandhygienister, utom för så kallad kosmetisk tandvård. Man går alltså till sin vanliga tandläkare, och får ersättning i efterhand, dock högst 10.000 kronor per år. Ganska precis 600 av klubbens 1.200 aktiva medlemmar har anmält sig från start. Klubben har skjutit till startkapitalet, 250.000 kronor.
– Det är helt omöjligt att räkna på vad det kan kosta innan vi har startat. Tandstatusen varierar väldigt i olika åldersgrupper, säger Bengt Jonsson.
I Växjö har postklubbens tandvårdskassa redan fungerat i drygt ett år. 60 procent av klubbens medlemmar är med.
– Vi är nöjda så här långt, men det har varit väldigt mycket dyrare än vi tänkte oss. Vi tog ut en avgift på 50 kr i månaden och avsatte ett kapital på 200.000 kronor. Vi tar in 22.000 kronor i månaden på avgifter, men betalar ut 30.000. Nu är vi på väg att ta beslut om att höja avgiften och sätta in mer pengar, säger Conny Johansson som är klubbordförande för Seko Posten Växjöklubben.