Elviras kamp mot kriminalvården
Nu har Seko drivit fallet till AD, Arbetsdomstolen, där staten anklagas för diskriminering både på grund av kön och på grund av etnicitet.
– De har inte bara kränkt mig som person, utan ett helt land när de sagt att min utbildning inte duger, säger Elvira.
Elvira har en juristutbildning från sitt forna hemland Bosnien-Hercegovina. Den motsvarar 140 poäng (3,5 års heltidsstudier) på svensk högskolenivå. Mannen som fi ck tjänsten hade gymnasiekompetens. Elvira och mannen var kolleger och arbetade som vårdare på häktet. Båda hade vikarierat som chef på avdelningen. Jobbet de sökte var som klientinspektör, en ny tjänst som vårdarnas närmaste chef. Tjänsten utannonserades våren 2003. Hennes manlige kollega fick jobbet.
Elvira berättar att hon visste att hon hade bättre meriter och därför bestämde sig för att kämpa. Hon överklagade till Kriminalvårdsstyrelsen och fortsatte jobba på samma avdelning. Nu med mannen, som fi ck jobbet hon sökt, som sin chef. Elvira fortsatte att hoppa in som chef när hennes manlige kollega var borta
– Jag duger så länge jag inte får betalt och titeln. Jag känner mentalt, säger Elvira
– Jag förstod att det skulle vara påfrestande att vara kvar eftersom jag överklagat. Jag mådde jättedåligt. Jag fick höra att jag spred dålig stämning. Men jag pratade aldrig skit om någon, jag försökte påverka genom facket.
Elvira fick avslag från Kriminalvårdstyrelsen och anmälde då Kronobergshäktet för diskriminering, och Seko beslöt att driva hennes fall till somras, år 2005, men då sprack det – Elvira orkade inte längre utan blev sjukskriven.
Hon känner inte alls igen sig i den person som arbetsgivaren beskriver.
– Hela tiden knuffar de en person framför mig som inte är jag. Om jag har varit så dålig, varför har de låtit mig vikariera som klientinspektör? Jag har tappat självförtroendet, och förtroendet för dem.
– Fortfarande ringer mina kollegor till mig. Tack vare personalen på avdelningen 8:4–5 har jag orkat så länge, berättar Elvira.
Det blev ingen förlikning, utan i mitten av maj är det huvudförhandling i AD.
– Jag hade hoppats på en förlikning. Det är tråkigt att staten som arbetsgivare inte ens lever upp till andemeningen i diskrimineringslagarna, säger Roal Nilssen, ombudsman på Seko.
– Vinner vi inte det här fallet så går det inte att vinna ett diskrimineringsfall med de lagar vi har, fortsätter han.
– Jag känner lite redan att jag har vunnit bara för att jag kommit till AD. Jag kommer att överleva. Jag har överlevt både ett krig och en jordbävning, säger Elvira. » Jag känner lite att jag vunnit redan bara för att jag kommit till AD.