Roger Andersson är kriminalvårdschef på häktet i Örebro, där Daniel jobbar. Han säger att beslutet var ett misstag och att han ska be om ursäkt när de ses nästa gång.

­–Det berodde på att det var kris, vi behövde få någon som kunde komma in till en sjukhusbevakning. Vi insåg snabbt att det var fel och återkallade övertiden, säger han. 

Jag förberedde mig på att åka till mitt arbete förstås.

Daniel Ekblad, kriminalvårdare

För Daniel var det en jobbig situation att bli tvingad att åka till arbetet, trots att han tydligt sa till chefen att han druckit två starköl och var påverkad. Han ville absolut inte riskera att komma berusad till sitt arbete och dessutom till en sjukhusbevakning som han visste var svår.

–Tänk om något hade hänt!

Enligt Daniel sa kriminalvårdsinspektören, chefen, som ringdeatt han kunde komma in och jobba klockan 21 eftersom man ” förbränner 2 centiliter i timmen”.

–Jag förberedde mig på att åka till mitt arbete förstås, säger han.

Fanns ingen annan

Det första samtalet om att jobba kom vid 17-tiden en fredag i mitten av april. Daniel var ledig och hade ytterligare tre lediga dagar framför sig.

Han hade tagit ett par starköl och personaladministratören ringde och frågade om han kunde jobba, börja klockan 21, och sjukhusbevaka hela natten. Daniel förklarade läget och inget mer blev sagt.

–Det verkade lugnt.

Femton minuter senare ringde hans närmaste chef och beordrar honom att komma i alla fall. Daniel sa som det var men det spelade ingen roll.

–De sa på telefon att det inte fanns någon annan, säger Daniel.

Efter en halvtimme ringde personaladministratören och sa att Daniel inte behövde jobba. De hade hittat en annan kriminalvårdare som kunde ställa upp.

Daniel slappnade av, men blev arg. Han hade nästan gett sig iväg till arbetet berusad, dessutom till en bevakning som krävde utbildning han saknade.

–Jag är ombud för Seko på häktet och det kändes som att det var riktat mot mig som facklig förtroendeman.

Det är högst olämpligt att beordra någon att arbeta som druckit alkohol bara några timmar innan.

Ida Wågevik, regional samordnare för Seko

Just det går dock inte att bevisa, konstaterar han och hans fackliga kollega Ida Wågevik, regional samordnare för Seko, håller med.

Men, säger hon, det är högst olämpligt att beordra någon att arbeta som druckit alkohol bara några timmar innan.

–Likaså är det inte okej att göra en beräkning av hur länge det dröjer innan alkoholen går ur kroppen. Jag skulle inte satt mig att köra bil i det läget.

”Det var ett misstag”

Hon läser ur Kriminalvårdens alkoholpolicy där det står att arbetsgivaren ska skicka hem någon som är berusad eller påverkad.

–Arbetsgivaren ska inte kalla in någon till jobbet!

Hon pekar också på att det i arbetsordningen står att anställda har ansvar för att berätta om de druckit.

–Det var precis vad Daniel gjorde i det här fallet.

Eftersom Daniel aldrig var i tjänst har inget formellt fel begåtts, anser Roger Andersson.

–Det var ett misstag, men det rättades till. Däremot ska vi se över rutinerna så att det inte händer igen, säger Roger Andersson.

Han får stöd för sin uppfattning från Kriminalvårdens HR-avdelning. HR-expert Therese Häger skriver i ett mejl att beslutet ändrades strax efter samtalet och att det därför aldrig hände något som stred mot reglerna.

Beordrad övertid

Anställda inom Kriminalvården kan beordras att arbeta övertid när som helst på dygnet. Övertiden ska i första hand vara frivillig, men den som tackar nej ska ha godtagbara skäl. Det kan till exempel vara svårigheter att ordna barnomsorg.

Övertiden får vara högst 48 timmar under en fyraveckorsperiod eller 50 timmar under en kalendermånad. Dock högst 150 timmar under ett kalenderår.