Brittisk postkonflikt nära sin lösning
I botten ligger avtalsförhandlingarna om nya löner. Men CWU är också kritiskt till Royal Mails framtidsplaner, som facket hävdar kommer att innebära att 40.000 jobb försvinner. Det finns också ett stort missnöje kring planerna på att försämra pensionerna och höja pensionsåldern från 60 till 65 år.
De två första strejkerna ägde rum redan i juni. Sedan följde en lång tid av förhandlingar innan tålamodet tröt för facket. I början av oktober utlystes två landsomfattande 48-timmarsstrejker för CWU:s 130.000 medlemmar inom Royal Mail som följdes av varsel om flera 24-timmarsstrejker på olika platser.
I mitten av oktober förbjöds CWU av en domstol att genomföra en del av de varslade konflikterna. Samtidigt utbröt en rad olagliga strejker i städerna London, Liverpool, Yorkshire och Glasgow, på grund av oenighet om arbetstiderna. I samma veva gav sig premiärminister Gordon Brown också in i leken genom att uppmana de strejkande att sluta upp med sina strejker och gå tillbaka till arbetet.
Ett avtalsförslag som enligt brittiska medier uppges innehålla ett lönebud på 6,9 procent på två år plus en klumpsumma på 2.350 kronor diskuteras nu i dagarna. Royal Mail lär också ha sagt sig villigt att fortsätta diskutera pensionsfrågan. Parterna själva säger inte mer än att de nu ska träffas igen tillsammans med representanter för brittiska LO.
Om CWU bestämmer sig för att avtalsbudet är bra, kommer det att skickas ut för medlemsomröstning till de 130.000 medlemmarna inom företaget.
Strejkerna uppges hittills ha kostat Royal Mail cirka 2,7 miljarder kronor.
Royal Mail har haft problem med lönsamheten sedan den brittiska postmarknaden avreglerades den 1 januari 2006. Idag finns 17 konkurrerande postoperatörer i Storbritannien och Royal Mail uppger att de tappat cirka 40 procent av marknaden bland företagskunderna.