– Det känns så bittert. Vi har förståelse för att man måste rationalisera, men ingen av gubbarna här har förståelse för att ett statligt företag flyttar ut jobb utomlands, säger Kenneth Johansson som är vice klubbordförande på Euromaints verkstad i Örebro.
Så sent som i somras startade företaget en utredning för att se hur arbetet i Örebro skulle kunna bli mer effektivt.
– Gubbarna har verkligen försökt ställa upp på att hitta sätt att rationalisera. Sedan tog styrelsen beslut om att flytta ut jobben till Lettland innan utvärderingen är klar. Nu känner vi oss svikna. Det är svårt att hålla gnistan uppe. Vi har inga möjligheter att konkurrera med ett sånt låglöneland.

I dag arbetar omkring 15 personer på verkstaden i Örebro med att renovera de komponenter som nästa år ska skickas utomlands. Arbetet med att se över vilka maskiner som ska skickas över till Lettland pågår för fullt. Men ännu har inga förhandlingar om övertalighet påbörjats.
– Vi har krävt att företaget använder tiden fram till flytten till att utbilda personalen som jobbar med de här arbetsuppgifterna i dag. Den dagen jobben försvinner ska de inte behöva bli stående utan arbetsuppgifter utan ska kunna placeras på andra jobb.
Det är inte heller säkert att det uppstår någon övertalighet när de aktuella jobben skickas utomlands, det beror på om företaget lyckas ta hem de kontrakt man nu slåss om. Däremot måste man ställa om till andra arbetsuppgifter.
– Det vore bra med en kartläggning av vilka jobb som kommer att finnas i Örebro, men det är en svår uppgift eftersom vi inte vet hur produktionen kommer att se ut i framtiden.

I Åmål är oron också stor för vad Euromaints etablering i Lettland kommer att innebära.
– Företaget har sagt att det kan bli aktuellt att flytta ut verksamhet från Åmål också, men vad vet vi inte än, säger Kjell Andersson som är klubbordförande på verkstaden i Åmål.
Även i Åmål pågår en utredning om hur arbetet kan bli mer effektivt.
– Jag ser en risk i att vi analyserar och hittar det bästa sättet att göra jobben och sen tar de resultatet med sig och flyttar hela processen till Lettland. Vi lever i ett vakuum just nu, företaget berättar ingenting.
På Euromaints verkstad i Örebro arbetar totalt 380 anställda uppdelade på fyra verksamhetsgrenar. På verkstaden i Åmål arbetar totalt 130 anställda.