Det var vid tvåtiden i natt som mannen fick ström i sig när han och två kollegor arbetade med underhåll av kontaktledningar i Eksund utanför Norrköping.
– De arbetade med en liftmotorvagn och en av de tre kom nära en ledning som var strömförande trots att den inte skulle vara det, säger Mats Olsson, platschef på Banverket produktion öst.
Mannen vårdas på sjukhus och läget är stabilt. Även hans kollegor togs till sjukhus för att få krishjälp. Banverket har också en egen krisgrupp samt avtal med bland annat Previa för att hjälpa i sådana här situationer.
Ulrika Ericson på Banverkets presstjänst säger att en utredning ska dras i gång på måndag där bland annat Elsäkerhetsverket ska ingå.
– Det går att stänga av strömmen på en viss sträcka. Men det är flera olika moment som görs på skilda ställen. Därför går det inte att svara på i nuläget vad som hänt.
Jörgen Lundström, ordförande i Sekos banklubb i Norrköping, säger att olyckan är tragisk, men inte förvånande.
– Det här är ett farligt yrke och att jobba natt späder på det farliga. Det är ett faktum att många olyckor sker i slutet av ett arbetspass. Trötthet är farligt. Även om man följer alla avtal är man ganska mör. Jag vet inte hur länge de här killarna hade jobbat eller hur stressigt det var. Men det är i alla fall bitar jag kommer att titta på.