Om avregleringen av EU:s postmarknad fortsätter som planerat ska marknaden vara helt fri 2009. I Sverige och Spanien är avregleringen redan genomförd, och Spanien som haft privata postoperatörer sedan 1960-talet har i år fått in internationella aktörer.
– Tyska Deutsche Post har köpt 20 procent av det spanska Unipost och franska La Poste har köpt 20 procent av paketföretaget Seur. Samtidigt har de spanska postföretagen ekonomiska problem, säger Regino Martín i postfacket CC.OO.
I Norge har den borgerliga regeringen beslutat att skynda på, den 1 januari 2007 ska avregleringen vara fullt genomförd och norska postfacket Postkom är kritiskt:
– Det som kanske är möjligt i de tättbefolkade områdena i Europa är definitivt inte möjligt i den norska glesbygden, säger ordförande Odd Christian Øverland.
Sekos vice ordförande Tomas Abrahamsson som deltog i Unis europamöte i Oslo uppmanade till mer fackligt samarbete.
– Integrationen av post- och logistikverksamheten som pågår kräver ett närmare samarbete mellan Uni och Internationella transportarbetarefederationen, ITF.
Eva-Lena Jansson i Sekos förbundsstyrelse är nöjd med mötet.
– Uni har tydligt tagit ställning mot den här snabba avregleringen och liberaliseringen. Inriktningen är att jobba med den sociala dialogen inom EU.