Personerna bakom @greencargomemes vill vara anonyma, men svarar på Sekotidningens frågor i textform:

Varför startade ni kontot?

”Vi var bara så gräsligt trötta på all idioti. Att ha chefer som ljuger som hästar travar. Maktfullkomliga människor helt utan förståelse för branschen de tar avgörande beslut för. Vi ser våra kollegor försöka tala vett och sans med en företagskultur som vägrar se och höra. Till slut kände vi bara att ’nej nu måste vi i alla fall få skratta lite’ och sen har det bara rullat på.”

Två elever i skoluniformer; den ena står vänd mot hörnet och håller en tuba, medan den andra pekar på tuban. Svensk text på bilden uttrycker frustration över upprepande, meningslös övning.
Skärmdump från @greencargomemes.

Varför just memes?

”Ingen aning egentligen, det bara blev så. Bättre än arga lappar. Det började med att vi skickade hemsnickrade memes till varandra i gruppchattar, sen kom vi på att de faktiskt dög till publicering. Och det blev ju populärt visade det sig.”

Vad är memes?

Ett meme (mem på svenska) är en bild, en filmsnutt och/eller en text som snabbt får spridning på internet. De är ofta humoristiska och kan baseras på populärkultur eller en aktuell händelse.

Memes förändras och utvecklas genom att användare gör sina egna versioner av dem, med egna referenser.

Källa: Wikipedia/ChatGPT

Bidrag från hela landet

Hur får ni inspiration?

”Vi trodde att det skulle bli svårt att upprätthålla meme-andet, att det skulle rinna ut i sanden om vi inte krystade fram material. Men dumheter från företagsledningen spottas ut i parti och minut och de flesta memes skapar nästan sig själva. Vittnesmål kommer in från hela landet, från olika nivåer i företaget.

Vad har ni fått för reaktioner?

”Mestadels positiva! Det är väldigt många som skickar meddelanden med skrattemojis, bidrar med egna memes eller bara skriver av sig till oss. Det är något vi uppskattar och uppmuntrar. Vi vet att det är många som gillar det vi gör utan att visa det öppet, vilket beror på tystnadskulturen på GC.
Negativa reaktioner har det också varit. En och annan chefsperson har blivit röd i ansiktet då den hört talas om oss, men det finns rätt mycket igenkänning även på denna nivå. HR har sett till att det snabbt städats undan i jobbets inofficiella facebookgrupp när kollegor har delat kontots innehåll där.
När vi drev med ledningens plötsliga pride-pepp var det säkert några som tyckte att vi gjorde den rörelsen en otjänst, vilket såklart inte var avsikten. Vi sparkar uppåt.”

Meme som visar en förvånad säl med texten "SCHEMAÄNDRING" ovanför en bild av en kvinna och ett barn med texten "PLANER MED FAMILJEN.
Skärmdump från @greencargomemes.

Kollegor har fått problem

Varför vill ni vara anonyma?

”Vår erfarenhet är att visselblåsare på Green Cargo lever farligt. Vi har och har haft flertalet kollegor som fått problem bara för att de har kritiserat företaget, dess dysfunktionalitet och ledningen. Det bästa hade varit om vi kunde agera kollektivt genom facket, men den institutionen har vi sedan länge gett upp hoppet om, tyvärr.
Anonyma memes är ett sätt att visa mångas missnöje på. Den årliga medarbetarundersökningen är också ’anonym’ men det måste vara en dyr tjänst att köpa in? En undersökning som inte resulterar i någonting. Men berättelser som framförs till kontot genererar memes. Gratis!”

Vad hoppas ni åstadkomma?

”Att ledningen åtalas för ekobrott och brott mot mänskligheten. Skämt åsido, vi vill garva åt eländet tillsammans. Göra bort de som gör livet surt för oss och slösar med skattebetalarnas pengar. Nothing more, nothing less. Eller jo, vi hoppas kunna uppbringa mod hos kollegorna att säga ifrån mer. Ni förtjänar bättre.”

Green Cargo har erbjudits möjlighet att kommentera kritiken i artikeln, men avböjt.

Fotnot: @schemakaos är ett annat Instagram-konto som gör memes inspirerade av arbetsmiljön i järnvägsbranschen.