Den 28 maj var Abdelqader Tamim, städare på ISS, på plats som vanligt på järnvägsstationen i Kristianstad. Han jobbar ofta nätter med att städa på Pågatågen. Klockan var runt två på natten när en aggressiv och påverkad man dök upp.

– Mannen frågade min pappa när första tåget går. När min pappa svarade att han inte visste, började mannen skrika en massa svordomar och puttade honom. Min pappa ringde och bad mig att ringa polisen eftersom han inte kan så bra svenska. Jag sa åt honom att gå in i städförrådet och vänta på polisen, berättar Ahmad Tamim, städarens son som även han jobbar som städare på ISS.

Han kan inte öppna ögat för att det gör så ont. Det är stor risk att han inte kommer att kunna se på ögat igen

Ahmad Tamim, städarens son

Drygt 10 minuter går efter att Abdelqader Tamim har låst in sig i städförrådet. Sedan hör han vad han tror är en bil som stannar till utanför.

– Jag var med honom i telefon hela tiden. Han gick ut för att kolla om det var polisen som kommit. Men då var mannen kvar där och hoppade på honom, säger sonen Ahmad.

Sonen: Han kan inte öppna ögat

Pappan försökte försvara sig med en mopp men fick ett slag i ögat, berättar Ahmad.

– Hornhinnan skadades. Han kan inte öppna ögat för att det gör så ont. Det är stor risk att han inte kommer att kunna se på ögat igen.

I sin olycksfallsanmälan till Arbetsmiljöverket skriver ISS att städarens hornhinna lossnade och att han har opererats. Ahmad säger att arbetsgivaren har skött det bra.

– De har koll på allting och ringer nästan varje dag för att fråga hur det går och vad som har hänt. De gör vad de kan.

Samma dag som städaren misshandlades, la polisen ner förundersökningen. Motivering är att det inte finns tillräckliga bevis.

Polis: Det är bevisproblem

Abdelqader Tamim har valt att överklaga beslutet hos Åklagarkammaren. 

– Det är inte lämpligt för mig att uttala mig i ärendet i nuläget, säger polisens förundersökningsledare, Magnus Johnsson.

Kan du förklara på vilka grunder förundersökningen las ned? 

– Det är bevisproblem. Jag anser inte att man kan bevisa, sen vill jag inte uttala mig om detaljer i det beslutet, säger Magnus Johnsson.

Misstänkta gärningspersonen greps på plats och släpptes?

– Ja, men alla saker har två sidor, eller hur? Jag vill tyvärr inte uttala mig då ärendet håller på att prövas. Alla mynt har två sidor.

Det man måste få till är en rutin vid just ensamarbete

Lisen Larsson, skyddsombud på Seko Skåne

Skyddsombud på Seko Skåne, Lisen Larsson, har varit i kontakt med Abdelqader Tamim, som är Sekomedlem. 

– Det är väldigt tragiskt. Han är sjukskriven en månad i alla fall. 

Skyddsombud: Behöver rutin för ensamarbete

Hon ska träffa arbetsgivaren ISS inom kort.

– De har gjort en analys och ska lämna in en åtgärdsplan till Arbetsmiljöverket. Det man måste få till är en rutin vid just ensamarbete, säger Lisen Larsson och fortsätter: 

– Men städaren agerade helt rätt. Han kunde inte ta sig till tåget. För det tar så lång tid för dörrarna att öppna och stänga sig när man tryckt på knappen. Han var rädd att personen skulle ta sig in i tåget. Därför gömde han sig i förrådet och stängde om sig.

Sonen Ahmad Tamim städar också Pågatågen på nätterna, men oftast i Hässleholm. Det känns obehagligt efter att pappan drabbades.

– Jag är ung och vet att jag kan springa iväg om någon kommer. Men självklart är jag nervös när jag jobbar ensam efter det som har hänt.

ISS avböjer att kommentera eftersom beslutet att lägga ner förundersökningen har överklagats.

Artikeln är ett samarbete med Fastighetsfolket inom LO Mediehus.