Vid årsskiftet hade Sekos a-kassa 101.000 medlemmar. Sedan dess har över 7.000 personer valt att lämna a-kassan, ett tapp på 7 procent. Drygt hälften av dessa är fortfarande medlemmar i förbundet.
Melker Ödebrink, föreståndare för Sekos a-kassa är oroad över utvecklingen.
– A-kassan är en av grundbultarna som upprätthåller minimilöner och arbetsvillkor på den svenska arbetsmarknaden. Fortsätter medlemsantalet att sjunka urholkas hela systemet.
Om medlemsraset fortsätter kan det innebära ännu högre avgifter i framtiden. Melker Ödebrink tror inte att det främst är ekonomiska skäl som får medlemmarna att lämna a-kassan.
– Många av dem som går ur nu har en fast lön och skulle egentligen ha råd att betala den nya avgiften men avstår kanske av politiska skäl, säger Melker Ödebrink.
335.000 LO-medlemmar hade inte betalat avgiften för januari och siffrorna för februari ser ut att bli ännu högre. Den som inte har betalat avgiften riskerar att bli utesluten ur a-kassan.
– Det är inte konstigt att folk reagerar på att det har blivit dyrt. Men vår uppgift är att få folk att förstå att det är viktigt att vara med i a-kassan. Att stå utanför får enorma konsekvenser för den som blir arbetslös, säger Per Johansson, föreståndare för a-kassan på LO.