Större delen av panelen var överens om att sänkta löner för enklare jobb inte är lösningen för den svenska arbetsmarknaden. I stället är det utbildning som är nyckeln till att få in de med lägre kvalifikationer på arbetsmarknaden.

– Jag tror naturligtvis inte att folk ska komma hit och bli IT-ingenjörer med en gång. Det handlar i stället om att man ska få gå yrkesutbildningar, sade till exempel rapportförfattaren Anne-Marie Lindgren.

Hennes slutsats är att sänkt pris på arbetskraft inte leder till fler jobb.

– Det hjälper inte att sänka priset på en vara om inte varan behövs. En arbetsgivare gör bedömning om en arbetssökande klarar jobbet eller inte. Om inte så är vederbörande inte intressant.

Nya utbildningsprogram

Några av Slutsatserna i rapporten är att det är nödvändigt att utveckla nya utbildningsprogram, särskilt för nyanlända och att man skapar nya skyddade anställningar för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden.

– Erfarenheten visar att subventionerade anställningar inte har effekt på den totala arbetskraften, utan bara för dem som redan står relativt nära arbetsmarknaden. Men det stora problemet är de som är långt ifrån ett jobb, sade Anne-Marie Lindgren.

Här fick hon medhåll från civilminister Ardalan Shekarabi, som talade om en social dimension på arbetsmarknaden.

– Det behövs nya skyddade anställningar. Till exempel att man i offentliga upphandlingar reserverar en del av kontrakten för skyddade anställningar.

Sekos förbundsordförande, Valle Karlsson, menade att låglönejobb inte är någon nyhet. I många av Sekos branscher förekommer löner från 17 000 kronor i månaden.

– Förr använde de borgerliga ungdomsarbetslösheten som argument för sänkta löner, nu är det inte något problem längre och då handlar det om nyanlända i stället. Jag tycker att det vore ärligare om de sa som det var, att de vill pressa ner löner generellt och skapa större inkomstklyftor.

Inhyrt högerspöke

Föga förvånande höll inte Timbrochefen Karin Svanborg-Sjövall, enligt henne själv ett ”inhyrt högerspöke”, med om slutsatserna i rapporten.

– Att priset inte skulle spela någon roll stämmer inte. Det visar såväl de tyska som i viss mån svenska erfarenheterna. Om man inte tillåter enklare jobb som ett trappsteg för människor att komma in på arbetsmarknaden får vi ett ökat bidragsberoendet och en växande svart marknad.

Hennes argument föll emellertid inte i god jord hos övriga paneldeltagare. Valle Karlsson menar som sagt att många redan har mycket låga löner.

– Men det borde vara en självklarhet att man ska kunna försörja sig på sitt arbete. Och att det bara ska behöva vara ett jobb, inte två eller tre stycken som i USA, sade Valle Karlsson.

Här kan du se en webbsänding från seminariet.

Låga löner fungerar inte!

Huvudförslagen handlar antingen om olika former av lönesänkningar och subventioner eller satsningar på utbildning och matchning – men bakom detta ligger frågan om dagens system för lönebildning inom partsmodellen ska behållas eller om politiker ska bestämma lönerna för invandrare och andra grupper.I sitt stora projekt "Lönebildning för jämlikhet" lät 6F-förbunden den fristående socialdemokratiska utredan och redaktören Anne-Marie Lindgren tittat på olika varianter av lönesänkningar och de utvärdering som gjorts. Funkar sänkta löner för att skapa fler jobb?Medverkande:Ardalan Shekarabi, civilminister (S)Valle Karlsson, förbundsordförande SekoAnne-Marie Lindgren, utredare och rapportförfattareKarin Svanborg-Sjövall, chef TimbroDaniel Suhonen, chef Katalys, leder samtalet

Posted by Seko, Service- och kommunikationsfacket on Thursday, 23 August 2018

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.