I går besökte försvarsminister Peter Hultqvist Saab Kockums varv i Karlskrona. I samband med det gav han besked om att regeringen kommer att besluta om en beställning av två ubåtar.

På varvet, där de senaste åren varit turbulenta med ägarbyten och nedläggningshot, tas beskedet emot med entusiasm.

– Vi har ju ingen order än, men det är glada miner här. Får vi ordern så kommer det ju innebära fler arbetstillfällen, men hur många vet jag inte, säger Håkan Eriksson, Sekos klubbordförande på Saab Kockums i Karlskrona.

Enligt uppgifter till SVT ska ubåtarna vara levererade år 2022 till en kostnad av 8,2 miljarder kronor.

– Det är det enskilt största projektet vi kommer att ta den här valperioden, när det gäller beställningar i förhållande till försvarsindustrin, säger Peter Hultqvist till SVT.

På Saab tar man inte ut glädjen i förskott, men skriver i ett pressmeddelande att man ”ser fram emot samtal som ska leda till ett avtal och beställning av A26, vilket är en del av tidigare undertecknad avsiktsförklaring.”

Avsiktsförklaringen undertecknades förra sommaren och omfattar vidmakthållande, utveckling, konstruktion och produktion av ubåtar och andra undervattensystem, motsvarande möjliga beställningar på 11,2 miljarder kronor under förutsättning att erforderliga beslut fattas, enligt Saabs pressmeddelande.