Vad gör du på ditt jobb?

– Jag jobbar i kaféet, framför allt på Waxholm 1, men också på andra båtar som Söderarm. Jag gör allt möjligt: fixar mackor, beställer varor, städar, lagar mat till besättningen, säger Gunilla Åhem, kafébiträde på Waxholm 1 och Söderarm.

Hur länge har du jobbat där?

– Jag är lite av en rookie på sjön. För ungefär tre år sedan sade jag upp mig från mitt jobb som chef på ett ortopedtekniskt företag. Det har jag inte ångrat en sekund. Jag hade ingen fritid, helgerna gick åt för återhämtning. Jag mådde inte bra av att ha personalansvar, alla budgetmöten och mejl och telefonsamtal efter jobbet. När jag var nära på att bli utbränd brann min lägenhet ner. Jag började om. Jag fick det här jobbet och fick lugn och ro.

Vad gillar du med ditt jobb?

– Jag gillar att babbla med resenärer och tänka kreativt i arbetet. Jag älskar också att jag får vara ute i skärgården, det är en sådan frihetskänsla. De som jobbar till sjöss är väldigt trevliga och har nära till skratt. Jag har ingen som står och bestämmer över mig.

När du slutade som chef gick du förmodligen ner i lön – var det ett problem?

– Man får ställa det mot hälsan. Jag har lägre lön, men mer frihet som inte kostar pengar. Jag promenerar i skogen, tränar. Jag älskar att fota. Kameran har jag alltid med mig när jag jobbar.

Vad är det tuffaste med jobbet?

– Det kan vara svårt att hinna med allt och samtidigt vara trevlig på sommaren när det är mycket folk och väldigt varmt.

Namn Gunilla Åhem.

Ålder 56.

Bor Sickla, utanför Stockholm.

Yrke Kaféansvarig och kafébiträde.

Arbetsplats Skärgårdsbolagets båtar Waxholm 1 och Söderarm.