Vad gör du på jobbet?

– Jag är tekniker och jobbar på en avdelning som sysslar med fjärrkommunikation, provning och konstruktion av elkrafts­anläggningar.

Två montörer har dött av fallande träd

Nyhet

Hur kan en dag se ut?

– Jag arbetar inom 10–12 mil från Uppsala och det kan variera väldigt mycket. Jag får i regel jobb från någon av våra större kunder, Vattenfall, Svenska Kraftnät eller ­Ellevio, och utgår hemifrån.
I går var jag till exempel  i Avesta på landsbygden, i  dag var jag i Stockholm.

Du har jobbat i 17 år, hur har jobbet förändrats?

– Allt har förändrats, konkurrensen mellan entreprenadbolagen är hårdare nu än när jag började. Tekniken utvecklas hela tiden. Redan för tio år sedan var det svårt för dem som arbetat länge att hänga med när datorn kom in i det dagliga arbetet. Behovet av att kunna arbeta med hjälp av datorn ökar hela tiden.

Du reser en hel del, hur fungerar det i vardagen?

– Det blir en vana. Jag har inte fullt så långa restider, jag kommer hem varje kväll, så jag hinner träffa barnen. Det är viktigt för mig. Jag tycker jag har en bra arbets­givare och trivs väldigt bra med jobbet.

Finns det några arbetsmiljörisker?

– Ja, det kan i värsta fall hända att man inte kommer hem efter jobbet. Jag hade en kollega som omkom. Det var många år sedan nu, men risken finns. Säkerheten måste alltid komma främst, det är Vattenfall väldigt noga med. De brukar säga att alla är sitt eget skyddsombud i det dagliga jobbet.

Per-Arne Johansson

Ålder: 45 år.

Yrke: Tekniker vid Vattenfall Service nordic, även skyddsombud.

Bor: På en mindre gård i byn Åland utanför Uppsala med höns, ankor, katter och hundar på gården.

Fritid: Mina tre barns idrotter, hockey, bandy och mountainbike.