Vad gör du på jobbet?

–Jag sköter hjulsvarven och byter hjul på de tåg som kommer in till oss. Vi tar emot alla tåg i Sverige, utom tunnelbanan, som har en egen svarv. Jag har även haft tyska och brittiska tåg här Och den gamle kungens tåg. Det var kul. Jag servar även svarven.

Vad gör svarven?

–Den tar bort skador som uppstår på hjulen när de är i kontakt med rälsen. När vi svarvat blir hjulen runda. De blir mindre för varje gång och efter tre eller fyra gånger är det dags att byta ut dem. Vi för journal över alla vagnar, så vi vet när det är dags att byta.

Hur hamnade du här?

–Jag gick verkstadsteknisk linje och kom först som CNC-svarvare till Scania i Södertälje. Lite långt hemifrån så när jag fick tips om SJ, som det var då, sökte  jag och fick jobb direkt. Jag gillar ju tåg också.

Hur är arbetsmiljön?

–Svarven är gammal och depån byggdes för X2000, så inte heller den är ny. Vi använder diesellok för att köra vagnarna och det blir väldigt smutsigt. Det är svart sot överallt. Det är kallt på vintern eftersom det är öppet på varje sida.

Finns det fördelar med jobbet?

–Att det är fritt, vi har en egen lokal och är både inne och ute. Vi skriver och rapporterar mycket, så det blir varierat.

Har det förändrats sedan du började 1994?

–Förr, när det var statligt, var det inte lika stressigt. Vi hade fler kollegor och det fanns tåg att sätta in något var trasigt. Nu ska tågen ut, ibland innan vi är klara.

Du gillar tåg, på vilket sätt?

–Jag reser mycket med tåg. Har åkt Transsibiriska järnvägen, och en massa andra sträckor. Det är fint. Gamla tåg är fina, vi har några här i Hagalund, som jag fått jobba med.

Hjulsvarvare

namn Patrik Gafvelin.
ålder 53.
bor Stockholm.
yrke Hjulsvarvare och reparatör.
arbetsplats Euromaint Hagalund, Solna