Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

–Jag plogar snö och sandar vid mackar och affärer, fastigheter och företag på Frösön. Jag kan kliva upp vid  två–tretiden på natten och hålla på till klockan sju. Under dagen fortsätter jag med att ploga småvägar och ett hundratal infarter till privat­personer. Jag och chefen varvar och har jour varannan vecka. När jag är klart klar tar jag en kaffe. Jag har en kaffebryggare i hytten.


Har arbetet förändrats genom åren?

– Klimatet styr mer. Det har blivit mer sandning än snöröjning på grund av underkylt regn och att det oftare är plusgrader på vintern.

–Kunder ställer också högre krav.  Det ska sandas mer för att ingen ska ramla. Det ska vara helt säkert.

Vad är det svåraste i jobbet?

–Det kan vara svårt att  hinna med allt om det snöar hela tiden. Då kan man få börja om när man precis är klar med sin runda.

Varför valde du det här yrket?

–Efter att jag gick ut skolan 2011 blev jag  anställd. Jag har alltid haft ett intresse för maskiner. När jag var liten gillade jag snöröjning. Då skottade man och hade sig.

Finns det  något i arbetsmiljön som behöver förbättras?

–Jag skulle  önska att inte få vara ute på natten. Men så fun­kar det ju inte, man måste ploga då. Det blir vad man gör det till. Om man gör nattjobb till en vana så är det inga problem. Men ska man jobba både dag­ och nattetid så funkar det inte så bra.

Maskinförare

Namn Mattias Sjölund

Ålder 29 år

Bor Östersund

Yrke Maskinförare

Arbetsplats Frösö Mark & Sjö entreprenad på Frösön