Dra upp fötterna och blunda. Lokföraren Julian Ellis berättar om rådet han fått av kolleger om det värsta skulle hända. Att köra på någon. Sedan berättar han om de inre bilderna han fortsättningsvis behöver bearbeta, när en person ställt sig på spåret och inte flyttade sig trots att Julian tutade, blinkade och bromsade.

Till hjälp finns kamratstödjare som stöttar kolleger som varit med om tragiska händelser. Julian är själv en sådan. Vilken fin och viktig verksamhet!

85 personer dog under förra året efter självmord i bantrafiken. Totalt var det över 1 200 personer i Sverige som dog av suicid under 2021*. Bland unga (15-29 år) stod självmord för 34 procent av dödsorsakerna.

För den som bevittnar ett självmord är det en fruktansvärd händelse. För den som är anhörig till en person som tar sitt liv är sorgen bottenlös.

Det här är mer än torra siffror. För den som bevittnar ett självmord är det en fruktansvärd händelse. För den som är anhörig till en person som tar sitt liv är sorgen bottenlös. Frågor om varför kan plåga en mamma, en syster, en kompis i åratal.

Ingen ska behöva må så dåligt att självmord känns som den enda utvägen.

Ingen ska behöva må så dåligt att självmord känns som den enda utvägen.

Vi måste våga tala om psykisk ohälsa. Våga fråga hur kollegan eller vännen mår, orka stötta i kris. Det får inte vara ett stigma att må psykiskt dåligt, och ingen ska lämnas ensam i smärtan.

Vi måste ha en välfärd där den som behöver hjälp och vård kan få det.

Vi måste ha en välfärd där den som behöver hjälp och vård kan få det. Vare sig det är kroppsliga eller psykiska problem. Att köerna till exempelvis bup ringlar långa på många håll är skandalöst. Vi kan bättre.

Det stundande valet till riksdag, regioner och kommuner sker mot en mörk fond.

Sverige är ett i grunden rikt och starkt land, men det stundande valet till riksdag, regioner och kommuner sker mot en mörk fond.

Allt blir dyrare. Maten, bensinen, elpriset, hyran, lånen. Vi går ekonomiskt sett mot mörkare tider, Konjunkturinstitutet räknar med att vi går in i en lågkonjunktur nästa år. Vi har många hål i sjukvården, men också i skolan, i omsorgen.

Vi måste minska vår klimatpåverkan och rusta samhället mot klimateffekterna. Vi behöver få stopp på gängkriminella som skjuter varandra, på brottsliga upplägg i arbetslivet som göder den undre världen. Vi behöver lappa det som är trasigt, och det krävs rejäla tag för att nå resultat.

Vi behöver samtidigt bygga nytt, renovera och underhålla den infrastruktur som är stommen i samhället.

Vi behöver samtidigt bygga nytt, renovera och underhålla den infrastruktur som är stommen i samhället. Kraftnät och vindkraftverk, räls och potthål, fiber och anstaltsplatser. Mitt i allt detta viktiga samhällsbygge står ofta en Sekomedlem. För de viktiga jobben krävs schyssta villkor, både för att behålla och lyckas rekrytera ny personal.

För att få fart och resultat behöver vi politiker som har en vision och kraft att genomföra reformer som skapar rättvisa och hållbarhet.

Vi behöver ett samhälle som håller ihop, där vi tar hand om varandra.

Använd din röst den 11 september!

*Källa Folkhälsomyndigheten

För dig som mår dåligt eller har en anhörig som gör det:

Det finns hjälp att få. Om du eller någon du är nära är i akut suicid-risk, ring alltid 112 eller ta dig till en psykiatrisk akutmottagning. Men även vid mindre aktiva tankar på suicid ska du söka stöd. Vårdcentraler har stor vana av att hjälpa personer med psykisk ohälsa och kan i många fall remittera vidare till psykolog/ kurator.

Behöver du prata med någon finns också många kostnadsfria hjälplinjer via telefon/ chatt/mejl. Här är några:

Minds självmordslinje
Telefon: 90101 
Chatt: https://mind.se/chatt/
Öppet dygnet runt. 

Jourhavande medmänniska:
08-702 16 80 (mellan kl 21-06 alla nätter)
www.jourhavande-medmänniska.se

Hos den ideella organisationen Suicide Zero kan du läsa mer om fakta kring självmord samt få råd om många andra vägar till stöd och hjälp, för såväl drabbade som anhöriga: www.suicidezero.se