Lista: Våldsamma rymningar och fritagningar från ungdomshem
Gisslantagande, egentillverkade vapen och mordplaner. Här är några av 2023 års uppmärksammade rymningar från Sis-hem.
Misstänks för gängskjutningar
8 maj. Två pojkar, 14 och 15 år, rymmer från Nereby ungdomshem utanför Göteborg, genom att klättra över staketet. Båda har varit inblandade i skjutningar i Stockholmsområdet.
14-åringen skulle delta i domstol och misstänktes för att ha avlossat skott med automatvapen in i en lägenhet på uppdrag av Foxtrot-nätverket. 15-åringen hade tidigare gripits efter en skottlossning mot en lägenhet.
Pojkarna visade sig sedan vara felplacerade och borde egentligen ha suttit på ett Sis-hem med högsta säkerhetsklass, enligt uppgifter till P4 Göteborg. Inom en vecka hittas pojkarna och förs tillbaka till institutionen.
Tar LVM-personal som gisslan
13 juni. Två män i 20-årsåldern tar en i personalen som gisslan på Sis-hemmet Gudhemsgården i samband med att de ska fly.
Gudhemsgården är ett så kallat LVM-hem, som tvångsvårdar män med missbruksproblem enligt Lagen om vård av missbrukare i vissa fall.
Utöver gisslantagandet hotar männen också annan personal. Enligt Polisens uppgifter till Falköpings-Posten ska de ha varit utrustade med någon typ av skruvar som de använt som vapen.
Försvinner från rastgård
14 juni. Polis larmas om att en man i 20-årsåldern har rymt från Fagareds ungdomshem i Öxnevalla. Mannen ska på något sätt ha tagit sig ut från rastgården.
Ett stort polispådrag inleddes utan att hitta mannen och Polisens tidiga hypotes var att han blivit hämtad med bil eller liknande. Först några timmar senare greps han efter tips från allmänheten, då han ska ha uppfört sig nervöst och tittat på klockan.
Enligt Mark-Posten är rymlingen misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott i Stockholm.
Stickvapen mot halsen
7 juli. Efter att ha bett om en deodorant övermannar en 16-årig intagen en kvinnlig vikarie på Sundbo ungdomshem utanför Fagersta. Han rycker åt sig larmtelefonen och för ett egentillverkat stickvapen mot hennes hals.
Med orden ”du ska hjälpa oss härifrån”, tvingas vikarien ta fram bilnycklarna och öppna dörrarna på institutionen. 16-åringen flyr med en 18-åring. De tar med sig den anställda i bilen och släpper av henne efter drygt 500 meter med orden ”det här är inte riktat till dig”.
Båda grips efter några timmar av en polispatrull i Sala och åtalas senare för bland annat olaga tvång.
Personal måste söka skydd
17 juli. En dryg vecka efter gisslantagandet på Sundbo ungdomshem utanför Fagersta sker nästa rymning. Denna gång är det tre ungdomar i övre tonåren som övermannar personal efter att en ungdom har bett om en värktablett. Personalen tvingas söka skydd i ett personalutrymme.
Ungdomarna kommer över nycklar och flyr i en anställds bil. De grips inom kort och misstänks för bilstöld, olaga tvång och olovlig körning, enligt SVT Nyheter Västmanland.
Övermannas av fem ungdomar
17 september. Ungdomar ber om värktabletter strax efter midnatt. När en anställd går för att hämta det dyker en ungdom upp från ett angränsande rum och övermannar henne. Hon hålls fast och blir dragen till en dörr, där fler ungdomar väntar. Sedan tvingas hon lämna ifrån sig passerkort och kod.
Fem pojkar i åldrarna 15 till 17 år flyr till fots. Flera polispatruller kallas till platsen med hundar och helikopter och lyckas gripa fyra av ungdomarna samma natt. Ett par veckor senare var även den sista rymlingen återförd till ungdomshemmet.
Enligt Sis anmälan till Arbetsmiljöverket har personal utsatts för psykiskt och fysiskt våld vid händelsen.
På väg för att mörda
21 september. Tre tonårspojkar är på väg till skolan när de springer ifrån personalen på Fagareds ungdomshem i Lindome. De hoppar sedan in i en väntande personbil. Personal som springer efter avbryter när de ser utomstående personer vid bilen. Enligt Polisen misstänks en av ungdomarna vara kopplad till gängbrottslighet i mellersta Sverige.
Den 1 oktober grips också en av rymlingarna, en 16-årig pojke. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna sitter han i en bil som stoppas av Stockholmspolisen i ett bostadsområde i Haninge. I fordonet sitter två andra personer. Trion är beväpnad och misstänks vara på väg att utföra ett mord.
Tar gisslan med skruvmejsel
23 september. En flicka kommer över en skruvmejsel på ungdomshemmet Magretelund i Falköping. Hon trycker upp den mot en anställds hals och tar personalen som gisslan. Sedan tvingas personalen öppna dörren för att släppa ut ytterligare en intagen, enligt Nya Lidköpings-Tidningen.
De två flickorna, 17 och 18 år, flyr ungdomshemmet. I mitten av oktober var en av flickorna fortfarande på fri fot, enligt Falköping Tidning. Båda misstänks för hot mot tjänsteman.
Fritas efter sprängdåd
4 oktober. En 17-årig pojke fritas från Bärby ungdomshem utanför Uppsala. Pojken är dömd för ett sprängdåd på Södermalm i Stockholm, enligt uppgifter i flera medier.
En stor sökinsats inleds och efter några timmar stoppas en bil i Stockholm. I den sitter ungdomen och tre andra personer som häktas misstänkta för främjande av flykt.
Enligt Sis incidentrapport har säkerheten brustit på flera punkter vid fritagningen, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Bland annat ska 17-åringen ha varit tillsammans med två i personalen, trots att han enligt säkerhetsbedömningen skulle eskorteras av tre personer.
Iscensätter upplopp
23 oktober. Tre pojkar i övre tonåren går ihop för att skapa en upploppsliknande situation på Fagareds ungdomshem. De beväpnar sig med tillhyggen från den rivna inredningen och hakar av en dörr, som de använder för att forcera sig ut, enligt Mölndals-Posten. De ska också ha tejpat för övervakningskameror.
Ingen personal ska ha skadats vid rymningen. Följande morgon hittas två av ungdomarna vid Göteborgs centralstation. Ett par dagar senare hittas även den tredje.
Avdelningen som ungdomarna rymde från tvingas stänga på grund av vandaliseringen.
Fritas under promenad
26 oktober. En ungdom är ute på promenad med en i personalen på ungdomshemmet Ljungbacken i Uddevalla, när två andra personer dyker upp.
Enligt uppgifter till Sekotidningen drar en av de utomstående upp tröjan och blottar magen för att visa att det finns något i byxlinningen.
Medarbetaren ser inte om det är ett vapen eller inte, men väljer att backa undan. Ungdomen och de två kumpanerna springer sedan mot en bil, och kör ifrån platsen.
Färre rymningar – men grövre
I oktober var 13 pojkar och fyra flickor på rymmen från ungdomshem, enligt Statens institutionsstyrelse. Myndighetens statistik visar att antalet rymningar från ungdomshem har minskat rejält de senaste åren.
I oktober hade drygt 198 ungdomar avvikit, jämfört med totalt 667 rymningar 2014. Dessa siffror ger inte hela bilden enligt Seko Sis, eftersom de bland annat inkluderar ungdomar som inte kommit tillbaka från sin permission i tid. Facket menar i stället att väpnade fritagningar har ökat rejält.