Hur ser en arbetsdag ut?

– Det varierar ganska mycket. Vi håller ordning i de allmänna utrymmena i tingsrätten. Ibland är vi med på själva rättegången om intresset för den är stort. Vi genomför viss kontroll med röntgen när folk ska komma till tingsrätten, det är en ganska stor uppgift. Vi är också behjälpliga i receptionen om någon vill begära ut handlingar.

Händer det ofta att det blir skarpt läge så att ni får gripa in mot någon person?

– Det händer ibland, absolut. Ibland blir det känslomässigt i samband med en rättegång. Har den tilltalade redan häktats är det kriminalvårdens personal som tar hand om den personen, så oftast är det i så fall åhörare som blir upprörda och stör. 

– Vi omhändertar också en del saker vid inpasseringen, som knivar, glasflaskor och verktyg.

Per Stojadinovic
Per Stojadinovic tycker att det är viktigt med både medkänsla och säkerhetstänkande.

 Vad är det bästa med jobbet?

– Vi är en väldigt bra grupp och har en bra arbetsgivare. Vi har ett smidigt samarbete och har roligt. Jag har arbetat som ordningsvakt i bland annat gallerior, kollektivtrafiken och i häkte. Jag tycker att de personer jag möter här oftast är mer samlade i jämförelse.

Vad är den största utmaningen?

– ­Att aldrig ta för lätt på uppgiften och att ha förståelse för människors situation när de kommer hit. 

– De allra flesta som kommer är här på grund av tråkiga omständigheter och kan vara stressade och ledsna. En del är här för första gången i sitt liv och behöver komma för att de ska skiljas eller på grund av sina barn. Man ska ha förståelse, men samtidigt behålla säkerhetstänkandet.

Säkerhetsvakt

Namn: Per Stojadinovic

Ålder: 46

Bor: Stockholm

Yrke: Ordningsvakt

Arbetsplats: Stockholms tingsrätt