Jag har jobbat som brevbärare i 23 år (och jag hjälpte mamma som barn på Posten). När vi gick in i Solo, projektet som startade med varannandagsutdelning, fanns det en tunn dag och en tung. Varannan dag var det tunn slinga vilket innebar bara paket. Tung slinga var rubbet: post, tidningar och paket, både vanliga små och stora tunga över 30 kilo. Den tunna slingan skulle man ha så att man fick återhämta sig, men jag hamnade knappt på de tunna.

Det var ofta lantbrevbäring på förmiddagen och när man nådde samhället även en slinga där. Med kvarligg – då det ibland inte gick att sätta in någon på de tunga linjerna om flera var sjuka – då fick posten stå kvar och så blev det dubbelt av allt nästa gång. Det ihop med tunga LBBpaket blev för mycket.

Smärtor i axeln

Hade känt som en ”sträckning“ i höger axel hela hösten. Men nu gjorde det riktigt ont. Fick öppna brevlådor med vänster arm och kunde knappt röra högern. Läkare konstaterade att jag hade ”rotator cuff shoulder”. Var hemma någon vecka och sedan skulle jobbet ge mig rehab. Men det stupade ofta med att någon var sjuk. Jag tror att jag var sjukskriven med dessa symptom tre gånger på bara några månader. Till slut hade jag sådana problem att jag valde att säga upp mig. Sorgligt då jag älskat att jobba.

Mamma höll hela sitt arbetsliv på Posten, men det gjorde inte jag.

Har fortfarande värk

Mamma höll hela sitt arbetsliv på Posten, men det gjorde inte jag. Jag går fortfarande till sjukgymnasten och ett halvår efter att jag slutat som brevbärare vaknar jag fortfarande med värk i axeln. Det är inte många arbetsgivare som vill anställa någon med ont i axeln tyvärr. Jag fyllde 48 år i augusti och är inte arbetsför. Det är en hemsk smärta att behöva känna så! 

Jag tycker att man ska få jobba mer varierat för att undvika att bli en grönsak som jag. Jag har även verkat som fackombud så det känns som att jag vill dela med mig till alla, jag önskar att ingen ska behöva gå igenom det här! Misstänker att det säkert finns ett mörkertal på alla de som kämpar med krämpor och värk.