När jag tänker på vad som format min politiska övertygelse är det min uppväxt det handlar om. Att jag fick ett bra liv trots att jag råkade födas i ett arbetarhem, med en svårt sjuk förtidspensionerad mamma.

De sista 15 åren låg hon med sin syrgastub i näsan dygnet runt. Morsan fick läkarvård för flera hundra tusen varje år och brukade säga: ”I USA hade jag varit död för länge sen.”

Vår hyreslägenhet i allmännyttan, morsans förtidspension och fri sjukvård i världsklass gjorde ett anständigt liv möjligt, gjorde liv möjligt. Jag fick gå i en mycket bra kommunal skola som lärde mig läsa trots att jag hade problem i början.

Jag fick spela saxofon i musikskolan vilket förändrade mitt liv och antagligen gjorde att jag senare läste vidare på universitetet. Jag gjorde vad borgarklassens politiker skulle kalla en fantastisk klassresa.

Men de borgerliga politiker som talar sig varma för klassresor har inte fattat någonting

Men de borgerliga politiker som talar sig varma för klassresor har inte fattat någonting. I deras värld finns ingen koppling till hur livet ser ut för de flesta.

Det var inte hög moral som gjorde att jag kunde göra resan till redaktör och författare utan en del tur, lite skicklighet och ett välfärdssamhälle som hela vägen sträckt ut hjälpande händer. Inte minst de sociala skyddsnät som såg till att min familj inte gick under medan jag växte upp.

Borgerliga politiker älskar klassresor men avskyr all politik som möjliggör dem

Borgerliga politiker älskar klassresor men avskyr all politik som möjliggör dem. För några år sedan intervjuades förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt i DN.

Han uttalade där sin avsky mot SD. Men det valresultat vi får i september kommer återigen vara konsekvensen av den klasspolitik Reinfeldt förde. Reinfeldt hatade välfärdssamhället. ”Till grund för varje bostadskvarter, daghem, undervisningstimme i skolan eller idrottsanläggning ligger oftast socialdemokratiska idéer och beslut”, som han skrev i Det sovande folket (1993).

Visar upp en politik med udden inte mot fattigdomen utan mot de fattiga

Reinfeldts livsverk och dagens moderaters politik handlar om att krossa välfärdssamhället. I detta val visar de upp en politik med udden inte mot fattigdomen utan mot de fattiga.

Får högern makten igen kommer de sänka skatterna, dra ner i välfärden och låta arbetslösa och sjuka ta smällen. De kommer låta klassamhället hårdna. SD är priset för det klassamhälle Reinfeldts skapade och de kommer försöka hjälpa Ulf Kristersson till makten som tack. Tillsammans vill de föra en politik mot arbetarklassens intressen men med dess röster.

Tittar jag på årets valrörelse vänder det sig i magen, hela borgerligheten och även en del till vänster tycks sparka neråt.

Bara en tydlig vänsterregering kan bära en politik som fortsätter välfärdsbygget. Idag är det någon annans morsa som behöver hjälp. Imorgon kan det vara du. 11 september röstar jag för att avskaffa klassamhället. Sen bygger vi något vackrare.