Det här behöver du veta om stress
Hur reagerar man vid stress och finns det något man kan göra åt det? Vi frågade Per Johnsson, psykolog och forskare i klinisk psykologi vid Lunds universitet.
– Vi reagerar på stress precis som stenåldersmänniskorna gjorde, med en flykt/kamp-reaktion. Kroppen mobiliserar för en kraftansträngning, hjärtat slår snabbare och pumpar ut blod till musklerna, man får ett tunnelseende och fokuserar på hotet. Våra kroppar reagerar likadant om vi står framför ett lejon som inför en kopieringsapparat som krånglar.
Läs mer: Lagom stress är en del av arbetet på Sjöfartsverket
Är stress farligt?
– Nej, inte i kortare perioder. Det är en reaktion vi behöver för att överleva. Stress koncentrerar blicken mot faran och gör kroppen redo för ” fight or flight”. Men utan återhämtning blir den farlig. Att ständigt gå på helspänn och kanske inte kunna sova ordentligt är en farlig spiral.
Är människor olika stresståliga?
– Ja, absolut. En del klarar stress och trivs med det medan andra inte alls gör det. Man bör söka sig till ett arbete som har en stressnivå man klarar av.
Varför är stress så obehagligt?
– För att stressen väcker rädsla. Rädsla för att vi inte ska prestera och inte duga. Sedan är den ju rent fysiologiskt obehaglig. Rädslan har en förmåga att slå ut kognitiva funktioner så att man prioriterar i helt galen ordning. Så andas lugnt och försök beta av uppgift efter uppgift. Försök att samla tankarna och prata dig själv till rätta.
Vad kan man göra för att hantera stressen?
– Försök överblicka vad som gör dig stressad. Gör en hotidentifkation. Och gör det så konkret som möjligt. Ofta är det en mängd saker som sammanstrålar så försök att skilja ut vad som måste göras först.
Hur ska en tågvärd hantera mängder med arga passagerare när ett tåg är försenat?
– Han eller hon ska informera om att tåget är försenat och varför. Det är viktigt att man vet att cheferna alltid stöttar en. Det är bra om man får gå en kurs i bemötande och öva på situationer där man får möta ilskna människor.
Är moderna människor mer stressade?
– Nej, egentligen inte, men det har tillkommit en faktor och det är att vi upplever att vi bara är något om vi presterar och det är en farlig väg att gå. Då är risken stor att du ska bli riktigt stressad.
Finns det stressiga jobb som inte passar alla?
– Ja, och där tycker jag man har blivit bättre på att ha ordentliga psykologtester innan man tar in folk på utbildning. Som exempelvis lokförare.
Har chefen en viktig roll?
– O ja, en helt avgörande roll. Chefen ska ha samtal med sina medarbetare om hur de lägger upp arbetet och hur arbetsbördan är. Det gör
att man kan upptäcka utbrändhetssymtom i tid. Chefen måste alltid backa upp sina anställda vid stressiga situationer, och en enskild medarbetare ska aldrig stå till svars för strukturfel.