Depression vanligt bland sjömän
Mer än var fjärde sjöman visar tecken på depression. Orsakerna är bland annat dålig mat, isolering från anhöriga och långa tjänstgöringar. Det visar en studie om sjömäns hälsa gjord av Yale och Sailor’s society.
Över 1 000 sjömän har svarat på frågor om sin hälsa i en studie utförda av den internationella välgörenhetsorganisationen Sailor’s society tillsammans med Yale University.
En dryg fjärdedel (26 procent) svarade att de känt sig ”nere, deprimerade eller hopplösa” under flera dagar de senaste två veckorna.
Läs mer: Marias pappa drabbades av en djup depression
Sjömännen uppgav att matransonernas storlek och matens kvalitet hade stor påverkan på den mentala hälsan. Liksom att vara bort från familjen och hur länge de var ute till sjöss.
Närmare varannan av de som uppgav att det varit deprimerade svarade att de inte sökt någon hjälp eller pratat med någon om sina problem.
Jobbigt med isoleringen
Kenny Reinhold, ordförande för Seko sjöfolk, har själv känt sig deprimerad när han låg ute till sjöss.
– Framför allt var isoleringen och saknaden av det sociala livet hemma jobbig. Så det hände att jag kände mig nere. Och det var inte så att jag pratade med någon om det heller. Kulturen är sådan att eftersom man har tänder är det bara att bita ihop och jobba vidare.
Han tror ändå att det är skillnad beroende på vilka villkor man har ombord.
– Det är såklart värre ombord på fiffelflaggade fartyg. Där maten är dålig, lönen låg och du kanske är ute i ett eller två år i sträck, samtidigt som du vet att hela din familj och kanske släkt är beroende av dina inkomster.
Tidigare undersökningar visar även att sjömän är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Självmord är den vanligaste dödsorsaken till sjöss, med 15 procent av dödsfallen.
Sailor’s Society har verksamhet i cirka 100 hamnar världen över där de erbjuder hjälp och stöd till sjömän som lider av depression. Vidare har organisationen Iswan (International Seafarers’ Welfare and Assistance Network) en tjänst kallad Seafarer Help, som erbjuder samtalsstöd på gratisnumret +44 20 7323 2737.