Slitsamt jobb för maskinförare – så slipper du smärtor och skador från vibrationer och stillasittande
Helkroppsvibrationer och stillasittande arbetsmiljö för maskinförare kan leda till livslånga smärtor. Därför är det viktigt att lyssna på kroppen, och tänka på vad du kan göra under arbetet.
Vibrationer kan orsaka permanent verk
Helkroppsvibrationer från arbetsfordon kan orsaka permanent värk i ländryggen, skuldran och nacken, ischias och vibrationsskador i fötter, samt mag- och tarmbesvär.
Andra vanliga symtom – som kan gå över av sig självt eller genom rehabilitering – är nedsatt prestationsförmåga, domningar och stickningar i olika kroppsdelar, rörelsesjuka, synpåverkan och ökad risk för trötthet.
Ta mikropauser – en gång i timmen
För mycket stillasittande, repetitiva arbetsrörelser och långa arbetspass innebär stora risker för maskinförare som kan orsaka smärta i rygg, nacke och axlar.
Ta därför regelbundna mikropauser från arbetet, helst en gång i timmen för att få i gång cirkulationen i kroppen. Detta motverkar eventuella smärtor som kan uppstå.
Ha också i åtanke att vara fysiskt aktiv i minst 150 minuter per vecka. Det är vad Världshälsoorganisationen rekommenderar.
Så motverkas belastningsskador i fötter och knän
En av de vanligaste olyckorna bland maskinförare är olika typer av fall, som ofta inträffar i samband med att du kliver ner eller upp i maskinen.
Hoppa därför inte ner från ditt arbetsfordon. För att förebygga belastningsskador i knän och fötter är det viktigt att gå ner.
Rätt maskin till arbetet som ska göras
Det kan tyckas vara uppenbart, men det finns fall där maskinförare har fått livslånga vibrationsskador i kroppen på grund av att fel maskin använts.
Det är därmed av stor betydelse att rätt arbetsfordon används för ändamålet, det vill säga att den är byggd för att klara av de krafter som uppstår under arbetet.
Särskilt i fall där stötar förekommer och där underlaget är ojämnt. Annars är risken stor för att du exponeras för skadliga nivåer av vibrationer.
Individanpassade förarstolar
Det finns inget krav på att arbetsgivare ska erbjuda medicinska kontroller i arbetslivet när det gäller helkroppsvibrationer från arbetsfordon. Det gör det endast i jobb där du exponeras för hand- och armvibrationer.
Därför kan det vara viktigt att du individanpassar din förarstol, bland annat förarvikten. Stolen måste kunna ta emot den kraft som fortplantar sig i maskinen. Arbetsgivare kan utföra mätningar av vibrationerna för att säkerställa att rätt förarstol används.
Källa: Uno Hallgren, företagsrådgivare på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, ME, och Jakob Riddar, forskare på avdelningen arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.