Sandra Lindström, central ombudsman på Sekos förhandlingsenhet, har varit med i projektet från Sekos sida. 

Även flera andra fackförbund och arbetsgivarorganisationer i byggsektorn står bakom satsningen som ska göra arbetsmiljön mer inkluderande för kvinnor.

Sandra Lindström uppskattar att det på väg- och banområdet bara finns runt tre procent kvinnor. 

– Men vårt mål är att locka fler kvinnor till våra branscher.

– Kvinnorna ska inte behöva kriga för sin sak varje gång. Det är sådant som kan göra att de inte orkar vara kvar, säger hon. 

Hjälper arbetsgivare att riskbedöma

En skrift, filmer och checklistor ska göra arbetsmiljön säkrare för gravida, ammande och menstruerande arbetstagare.

Informationen ska även göra det enklare för skyddsombud och arbetsgivare att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö för dessa grupper. 

Den nya skriften hjälper arbetsgivare och skyddsombud att riskbedöma och jobba preventivt, så att arbetsplatserna kan anpassas bättre. 

– Många saker kan man göra även som gravid, andra saker behöver anpassas.

– Om arbetet inte fungerar alls med en graviditet kan kvinnan gå hem med graviditetspenning, säger Sandra Lindström.

Bättre arbetsmiljö för alla

Exempel på risker inom väg- och ban för gravida kvinnor kan vara exponering för buller, damm, kvarts, bergarbete, avgaser och vibrationer, exempelvis att köra maskiner på skumpigt och ojämnt underlag. 

– Vi gör den här satsningen för att få in säkerhetsaspekten vid graviditet och amning. Men arbetet kan leda till att vi får en förbättrad arbetsmiljö för alla, säger Sandra Lindström. 

Materialet som tagits fram under projektet kan laddas ner kostnadsfritt via Sekos hemsida. Det finns även på Prevents webbsajt. 

Satsning på ökad kunskap om mens och graviditet

Seko, Byggföretagen, Byggnads, Svenska Elektrikerförbundet, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Målarna, Måleriföretagen och Plåt och Ventföretagen står tillsammans bakom projektet.

De har tillsammans med Prevent tagit fram en webbsida med information om lagstiftning, arbetsmiljörisker och riskbedömningar för gravida, menstruerande och ammande. Där finns även fakta om hur personalutrymmen och toaletter bör se ut, en skrift, diskussionsfrågor och checklistor.