– Jag är jätteglad. Det här har vi kämpat länge för. Redan i våras ville vi ha munskydd och när frågan kom upp fick vi ett tvärnej från arbetsgivaren, säger biljettkontrollanten och skyddsombudet Ivana Evertsson.

Med anledning av att smittspridningen av covid-19 i Stockholm ökat kraftigt har frågan blivit aktuell igen. Enligt Ivana Evertsson är många biljettkontrollanter oroliga för att smittas, även resenärer agerar hotfullt eller ställer sig frågande till varför biljettkontrollanterna inte bär munskydd.

– Det blir en otrevlig stämning. Vi har flera medarbetare som är i riskgrupp. Att vi får munskydd blir nu en trygghet, säger Ivana Evertsson.

Mycket trängsel

Det är oklart om arbetsgivaren ska köpa in munskydden eller om de ska handlas in privat.

Biljettkontrollanternas nuvarande riktlinjer är att kontrollerna enbart görs om det är få resenärer ombord tågen. Ett problem just nu är biljettkontroller vid bussar, framför allt vid Liljeholmen och Gullmarsplan i södra Stockholm.

– Jag var i Liljeholmen i dag och det var en oerhörd trängsel. Jag var tvungen att avvika. Vår arbetsgivare säger att vi ska gå undan men det är svårt att göra det. Det är lite där skon klämmer, säger Ivana Evertsson.

Hon vill nu i egenskap av skyddsombud att biljettkontrollerna görs vid mindre stationer, där det inte är så många resenärer som går av bussarna samtidigt. Hon ska försöka få till en ändring av detta i veckan.

ISS: ”Det har aldrig varit förbjudet”

Sekotidningen har sökt en kommentar från arbetsgivaren ISS Facility Services, men utan resultat. Däremot säger Anders Fridell, presskontakt på företaget att arbetsgivaren aldrig nekat anställda att bära munskydd.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det har aldrig varit förbjudet att använda munskydd, säger han.

Hur kommer det sig att skyddsombudet säger att arbetsgivaren sagt nej till detta tidigare?

– Det får skyddsombudet förklara. Det är inte vår sak att förklara det. Vår uppfattning är och har alltid varit detta, säger Anders Fridell.

Ivana Evertsson chockas av arbetsgivarens uttalande:

– Jag förstår verkligen inte. Försöker de skydda sig nu när smittspridningen ökar igen? ISS och SL har varit tydliga från början att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte rekommendera munskydd. När jag och mina kollegor frågat arbetsledningen om munskydd har det alltid varit ett nej.