Katarina: Mycket planering för att slippa gå på toa
Katarina Erngren vet av egen erfarenhet att tillgång till toalett och lunchrum på jobbet kan skilja sig mycket åt i energibranschen. Nu slipper hon använda skogen som toalett.
Varje morgon utgår Katarina Erngren från Mälarenergi Elnät AB på Norra Seglargatan i Västerås. Där äter hon oftast sin lunch. Dit kan hon ta sig för ett toalettbesök om ingen allmän toalett är på närmare avstånd.
Men, som oftast, håller hon sig.
– Det lärde jag mig på mitt förra jobb, säger hon.
Sedan ett år och ett halvt år är hon distributionstekniker på företaget, i Västerås med omnejd. När vi träffas är hennes arbetsuppgift att leta efter högspänningsfel.
Katarina Erngren berättar att arbetsgivaren i regel kör ut en arbetskupa med lunchrum och toalett till större projekt med flera anställda. Det är en mycket bra lösning, tycker hon.
”Oftast fanns det inga toaletter alls”
Förutsättningarna såg helt annorlunda ut på hennes förra jobb som kontrollanläggningsingenjör vid Vattenfall services nordic AB. Hade hon tur fanns det en toa på den mottagningsstation hon arbetade på.
– Men oftast fanns det absolut inga toaletter alls. Om jag jobbade i skogen kunde jag kissa där. Jag gick alltid extra långt in i skogen för att ingen skulle behöva se mig, säger hon och fortsätter:
– Alternativet var att hålla mig och hoppas på att enbart behöva vara kissnödig. Jag försökte också ha koll på butiker med kundtoaletter i närområdet för akuta behov.
Alternativet var att hålla mig.
På förra jobbet avstod hon från att dricka vatten på arbetstid för att minska risken att behöva gå på toa. Nu som då låter hon bli mat som exempelvis bildar gaser i magen.
Nybyggda stationer saknar toaletter
Katarina Erngren menar att arbetsgivare har svårt att hålla med toaletter överallt där anställda inom energibranschen finns. Då är det viktigt att de stationer där arbetsgivaren vet anställda jobbar är utrustade med det. Hennes känsla är att nybyggda stationer saknar toaletter.
– Jag har varit in i några nybyggda och inte hittat några. När exempelvis energikoncerner utan egen utförandepersonal bygger nytt borde de tänka på att deras nät servas av andra.
När jag kom till ett ofräsch ställe med råttskit var det inte tänkbart att äta inne.
Det är inte enbart möjligheten att gå på toaletten som är skillnaden mellan Katarina Erngrens två anställningar. Även lunchförhållandena är olika.
På sitt förra jobb åt hon oftast i bilen eller inne i mottagningsstationer som var hennes arbetsplatser.
– När jag kom till ett ofräscht ställe med råttskit och annat var det inte tänkbart att äta inne. Andra stationer kunde vara så våldsamt varma att jag var tvungen att sitta med öppen dörr, säger hon.
Ännu jobbigare under menstruationen
För kvinnliga flaggvakter som Sekotidningen haft kontakt med är saknaden av toaletter ett ännu större problem under menstruationen. De står på vägarna under pågående vägarbete för att stoppa biltrafik eller omdirigera trafiken. Kvinnorna berättar hur svårt, ibland nästan omöjligt, det är att byta mensskydd och hålla god hygien. Oron att blöda genom arbetskläderna finns där.
– Jag har blött genom mina arbetskläder. Som den gången som jag tvingades ha samma binda i alldeles för många timmar. Jag hör hur galet det låter men så är det, säger Anina Levén, en av flaggvakterna.
Ett antal skolor, enstaka kommuner och, än så läge, ett byggföretag har menssäkrat sina arbetsplatser. En förutsättning är att arbetsplatsen har toaletter. En menssäkrad arbetsplats utrustas med bindor, tamponger och sanitetspåsar.
Bakom #menssäkrad står en ideell organisation som jobbar med att underlätta för personer med menstruation.