Fiberinstallationen till en villa från tidigt 1600-tal i lilla samhället Kolleberga i Ljungbyhed är klar. Klockan har hunnit bli kvart i tolv. Högljutt kackel från några kalkoner i trädgården är det enda ljud som hörs.

Koppar-och fiberteknikern Kenneth Almqvist från Eltel Networks ska ta lunch i bilen tillsammans med kollegan Jonathan Almqvist. De är far och som, men alltid kollegor på jobbet. De packar ihop sina verktyg och styr mot Skäralid.

Efter cirka tio minuter på smala och kurviga landsvägar hittar de en avskild plats nära nästa kund, med vy över ett fält med några vita får med svarta lamm. 

– På våren och sommaren sitter jag gärna ute i solen. Men det är oftast inte möjligt så här års när det regnar eller kan vara rysligt kallt ute, säger Kenneth.

Mikrovågsugn finns i få skåpbilar

Jonathan har sina äggmackor i en kylväska som är kopplat till ett uttag i panelen. Även Kenneth har plockat fram en konservburk med makrill från sitt makrillförråd på bildörren. Med ett vikt lock brer han fisken på en brödskiva.

Kenneth Almqvist har ofta radion på som sällskap, men inte när har jobbar tillsammans med kollegan Jonathan Almqvist.

– Inget smör. Jag försöker gå ner i vikt. Makrill är nyttigt när man, som jag, har lite för högt blodtryck, säger han.

Kenneth kan värma mat i en mikrovågsugn i skåpbilens lastutrymme. Med hjälp av en inverter får han den växelström på 220 volt som krävs för att få ugnen att fungera. Ett fåtal tekniker har den möjligheten i företagets skåpbilar.
– Kenneth har lite lyx medan jag har ingenting, säger Jonathan på skämt.

Kenneth kan även få sig en kopp nybryggt kaffe. En liten kapselmaskin står på hyllan bredvid mikrovågsugnen. 

Betalt måltidsuppehåll ett alternativ

Kenneth började i branschen för cirka 30 år sedan medan Jonathan bara varit verksam i två års tid. Båda äter allra helst sin medhavda mat i ett varmt lunchrum. Det är också möjligt de få gånger som deras uppdrag är i Helsingborg, i närheten av företagets lokaler. 

Måltidsuppehåll

Måltidsuppehåll är istället för en lunchrast. Räknas in i arbetstiden då den anställda inte kan lämna jobbet. Lön ska betalas under tiden, till skillnad från en lunchrast då den anställda har rätt att lämna arbetsplatsen. Måltidsuppehåll är betald tid.
Betalt måltidsuppehåll är ett av Sekos avtalskrav.

Sekos avtalsyrkande är att införa rätt till betalt måltidsuppehåll där lunchutrymme saknas.

– Det låter som ett bra förslag. Jag äter snabbt, framförallt då jag jobbar ensam. Istället för att sitta i bilen och ha det tråkigt tills lunchrasten är slut så återgår jag till jobbet när jag är klar, kommenterar Kenneth.

Jonathan Almqvist äter oftast mackor till lunch.

De saknar tillgång till toalett


Att inte ha tillgång till toaletter är ett mycket större problem, tycker de. De två har koll på var de flesta allmänna toaletterna och bensinmackar med toaletter är i den delen av Skåne där de arbetar. På vägen till lunchplatsen stannar de till vid Söderåsens nationalpark i hopp om att få besöka parkens allmänna toaletter. 

– Men de var låsta, vilket händer ganska ofta. Tänk dig att vara jättenödig, stå där och känna panik, säger Kenneth som lärt sig att hålla sig efter många år i branschen.

Äckligt att behöva gå ut i skogen för att kissa.

Jonathan Almqvist

Det händer att de tvingas hitta en avskild plats eller ett skogsparti där de kan kissa. Om de absolut måste bajsa kommer en spade i bilen till användning. I bilen finns nödvändig utrustning: handsprit, tvättservetter och toalettpapper.

– I början var det väldigt jobbigt att vara utan varm mat en hel dag, men också äckligt att behöva gå ut i skogen för att kissa. Allmänna toaletter kan vara ganska äckliga, säger Jonathan.
– Hygien är viktigt. Jag gillar inte baciller och använder handsprit flera gången om dagen.

Kenneth med en besvärlig mage måste tänka noga på vad han äter. För att undvika problem tar han varje morgon en Dimortablett mot diarré.

Det känns inte bekvämt att gå till andras lunchrum.

Kenneth Almqvist

Kenneth berättar att han och kollegorna tagit upp toalettproblemet på möten med arbetsgivaren. Ett av deras förslag är att Eltel skaffar flyttbara utomhustoaletter när företaget har uppdrag i ett större geografiskt område. Det har inte fått gehör. Stöldrisk är ett av motargumenten. Istället får teknikerna rådet att använda fikabod som hör till de entreprenörer som gör jobb åt Eltel.

– Det känns inte bekvämt att gå till andras lunchrum. Dessutom finns det kanske inte alltid plats för oss, säger Kenneth.

Att be om att få låna toaletten hos kunden, som ofta är en privatperson, är inget alternativ. 
– Att ställa frågan känns oförskämt, säger Jonathan.

I den här skåpbilen finns det både mikrovågsugn och kaffeautomat.

Tillbaka i förarhytten börja lunchen närma sig sitt slut. På sätet ligger en röd burk pepparkakor som även den här dagen blir efterrätten.
– Efter makrillmackorna luktar inte andedräkten så gott så jag tar gärna en pepparkaka, säger Kenneth innan han kör till nästa kund.