Forskare: ”Undvik den osynliga chefen”
Välj en bra chef, då minskar risken för hjärtinfarkt och din hälsa blir bättre. Chefen du ska undvika är den osynliga chefen, den som inte tar sitt ansvar.
Anna Nyberg, psykolog och verksam vid Stressforsknings institutet vid Stockholms universitet, understryker att chefen är viktig för vår hälsa. Men säger att vad som är en bra respektive dålig chef varierar mellan länder, tider och branscher.
– I Sverige är låt-gå-ledarskapet det vanligaste av alla olika slags destruktiva ledarskap, vissa studier visar också att det är det sämsta. Det är ett ledarskap som leder till osäkerhet, konflikter och mobbing när chefen helt enkelt inte finns där för att ta sitt ansvar.
– Däremot är det auktoritära, tyranniska ledarskapet mer ovanligt hos oss.
Rättvisa löner
För sju år sedan presenterade Anna Nyberg en studie av chefens betydelse för de anställdas hälsa. Resultatet, som fick stor uppmärksamhet, innebar i korthet att bland dem som ansåg sig ha en dålig chef var det 40 procent fler som fick hjärtinfarkt jämfört med gruppen som tyckte att chefen var bra.
– Ju längre du varit anställd på en arbetsplats med en bra chef desto bättre skydd mot hjärtinfarkt får du. Och tvärtom.
Men vad är då en bra chef?
– Redan för över 100 år sedan började forskarna leta efter vilka egenskaper som utmärker en framgångsrik chef. Även om man inte hittat en enskild egenskap som påverkar om man är en bra ledare eller inte verkar en kombination av ett flertal positiva egenskaper, som att vara mer utåtriktad och mindre neurotisk till exempel, ha betydelse.
– Man brukar också prata om att chefer behöver kunna engagera sig i saker som har att göra med att lösa den gemensamma uppgiften, men också vara bra på att hantera relationer. En chef behöver vidare kunna använda olika sätt att engagera och motivera medarbetare, både sådant som att kommunicera visioner och sådant som att sätta rättvisa löner.
Är det möjligt att lära sig att bli en bra chef?
–Det finns en industri runt utveckling av ledarskap som har vuxit enormt. Men vi vet väldigt lite om vilken effekt den har. Jag vill ändå säga att väldigt många kan lära sig att bli en tillräckligt bra ledare.
Destruktiv chef
Anna Nyberg anser att skillnaden mellan att vara en bra eller en dålig chef ofta bottnar i omedvetna grundläggande känslor och rädslor.
– Att utveckla chefer är bland annat att utveckla personen och hennes förmåga att förstå relationer och att förstå sig själv i olika situationer.
Om ett arbetslag inte fungerar, är det bara chefens fel?
– Många chefer hinner inte vara de ledare de vill, de har för lite tid och för många med arbetare under sig. Ledarskap är ju också en ömsesidig process, jag skulle säga att man som med arbetare har ett ansvar för att hjälpa chefen att vara den chef man vill ha. Som medarbetare har man det ansvaret.
Om man har en dålig chef, vad göra?
– Vi har ju ofta ganska höga krav på våra chefer och ingen kan leva upp till alla våra önskemål. Har man en riktigt destruktiv chef tycker jag att man ska börja med att se om man kan förändra situationen, det vill säga prata med med arbetare, personalavdelning, fack, högre chefer bland annat. Om det är svårt att få till en för ändring kan det ur hälsosynvinkel vara befogat att försöka flytta på sig.